Nem találják a nagy lelőhelyeket, így eddig kevés sikerrel járt a szarvasgomba vadászat a Mecsekben, ahol pedig az elmúlt években rendre jelentős mennyiségű szarvasgombára bukkantak a gombászok. Az idén még tanfolyamon is oktatták a különleges csemege felkutatásának fortélyait - közölte a Mecseki Erdészeti Zrt. vezérigazgató-helyettese az MTI-vel.

Szervezett keretek között idén mindössze 10-15 kilogramm szarvasgombát találtak a gyűjtők, ez pedig messze alatta marad a várakozásoknak - tette hozzá Szőnyi János.

A szakember utalt rá: a társaság idén márciusban tíz őstermelőnek segített a szarvasgomba kutatás elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátításában. Emellett lehetővé tette a kereséshez nélkülözhetetlen kutyák betanítását is, mindezért a megtalált gomba felvásárlási árának 10-15 százalékát kérte jutalékként.

Magángyűjtők igen, a társaság azonban szervezetten már évek óta nem folytat kutatást szarvasgombák után. Az állami tulajdonú, 52 ezer hektáron gazdálkodó cég azonban bővíteni kívánja profilját, komoly jövőt lát az erdei termékek, így a gyógy-, fűszernövények és a szarvasgomba értékesítésében is. Szeretne profitálni a területén előforduló ritka és drága csemege értékesítéséből, de erre, úgy látszik, még várnia kell.

Persze a különleges aromájú gombára nem könnyű rátalálni, hiszen speciális talajban, a föld alatt nő. Júliustól ősz végéig, illetve az első fagyokig szedhető, keresésére a sertés és a kutya is alkalmas. Utóbbi, ha betanítják, lábával jelöli meg azt a területet, ahol gazdájának ásnia érdemes.

Becslések szerint Magyarországon évente mintegy 12-15 tonna szarvasgombát szednek. Gyűjtése jó üzlet, hiszen a Magyarországon előforduló fajták kilónkénti ára 35-60 ezer forint között mozog.