Helikopterekkel és hajókkal mentettek ki 442 orosz halászt, köztük sok részeget szombaton jégtáblákról, amelyek hirtelen leszakadtak és távolodni kezdtek az orosz távol-keleti Szahalin sziget partjaitól - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

"Az utolsó személyeket, akik nem voltak hajlandók otthagyni felszerelésüket és fogásukat, sikerült meggyőzni - mondta a minisztérium egy illetékese. - Helikopterhez kötött léghajókosárral mentettük ki őket." A kimenekítésnek makacsul ellenálló 76 halász az Ohotszki-tengeren úszó s egyre olvadó jégtömbökön maradt, de végül ők is biztonságba kerültek.

Közel 3 ezren horgásztak a befagyott tenger jegén lékeket vágva, dacára a helyi hatóságok figyelmeztetéseinek, amikor egy hatalmas, 25 négyzetkilométeres jégdarab levált az erős szelek hatására, s távolodni kezdett a parttól. Mintegy kilencven ember, három helikopter és húsz hajó vett részt a sietve megkezdett, több órán át tartó mentési munkálatokban. A kimentett halászok közül sokan "erős alkoholmérgezés" állapotában voltak - idézte az Interfax orosz hírügynökség a minisztérium szóvivőjét.

A hatóságok ismételt figyelmeztetései ellenére a lékhalászok sokszor igen messzire elmerészkednek a parttól a tavak és tengerek jegén. A mostani télen ez annál is veszélyesebb, mivel a hőmérséklet különösen magas az ilyenkor megszokotthoz képest. A jégréteg vastagsága nem haladja meg a tíz centimétert, míg kemény téli időben legalább ötven centit ér el.