A borsodi Tardon másodszor megrendezett hurkakészítő fesztiválon szombat délután értékeli a zsűri az ételremekeket. Három kategóriában indulhattak a csapatok. A hagyományos véres és májas hurkák készítésében, töltésében mérhetik össze tudományukat, illetve a "kuriózum" kategóriában, ahol például almával ízesített hurkák készülnek. Szintén ritkaságszámba megy az a hurka, amelyet kenyérben sütnek - részletezte a rendezvény főszervezője.

Csetneki László elmondta, hagyományteremtő szándékkal először tavaly rendezték meg a fesztivált, hogy megőrizzék a falusi szokásokat, a disznóvágások hangulatát, ahol a jó ízű hurkák mellé elengedhetetlenül járt a finom házi készítésű savanyúság és a forralt bor is. Idén a hurka mellett ezekkel is lehet versenyezni, mindenki nevezhet a legjobb forralt bor és a legízletesebb savanyúság címéért - tette hozzá. Az ország minden részéből érkeznek csapatok, sőt idén a Vajdaságból is beneveztek a fesztiválra, csaknem harminc csoport tölti a hurkát, amiből mintegy 300 kilónyit készítenek el. A vendégek kora este pedig már jól is lakhatnak a versenyművekből.