Német nyelvterületen fontos szempont az egészség megőrzése. A lakosok többnyire hanyagolják (szívesen hanyagolnák) az alkoholfogyasztást, a dohányzást, valamint fontosnak tartják (tartanák) az elegendő alvást és a kiegyensúlyozott táplálkozást, s ez különösen a nőkre igaz - derül ki a marketagent.com piackutató cég által négyezer osztrák, német és svájci polgár körében végzett internetes felmérésből.

A megkérdezetteknek 75,4 százaléka tartotta magát "inkább", vagy "nagyon is" egészségtudatosnak, és mindössze nyolc százalékuk tulajdonított ennek kis - vagy semekkora - jelentőséget. Az egészség legnagyobb ellenségeként az alkoholt tekintették. 63 százalékuk ezért csökkentené alkoholfogyasztását. A dohányzástól való tartózkodást 57,4 százalék, az elegendő alvást 55,4 százalék, a kiegyensúlyozott táplálkozást pedig 50,5 százalék tartja fontosnak. Az egészség megőrzése szempontjából fontos teendők rangsorában a legalsó helyen a rendszeres orvosi vizit, valamint az élelmiszeradalékok és vitaminok szedése áll 33,4 és 31,2 százalékkal.

Általában is kijelenthető, hogy a nők jobban törődnek egészségükkel mint a férfiak, mivel 78 százalékuk tekinti magát egészségtudatosnak, szemben az erősebbik nem 71,2 százalékával. A nők nagyobb készséget mutatnak az alkoholfogyasztás hanyagolására is: 69 százalék, szemben 53,4 százalékkal. A férfiak ellenben nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy rendszeres testedzés után nézzenek. A férfiak 44,4 százalékával szemben a nőknek csak 33 százaléka hajlandó meghozni ezt az áldozatot.

Egészségügyi témákban és betegségekkel kapcsolatban a megkérdezettek 70 százaléka barátai, ismerősei, illetve munkatársai körében tájékozódik. 40 százalékuk veszi igénybe az internetet tájékozódáshoz. Az elmúlt két év folyamán minden második megkérdezett váltott háziorvost. A váltás a svájciak körében a legkevésbé gyakori: 35,6 százalékuk váltott orvost, míg az osztrákok körében 63 százalék, a németek körében pedig 50,4 százalék az arány. Leggyakrabban a fogorvost keresik fel a páciensek (43,8 százalék, majd a háziorvos következik (36 százalék) és a nőgyógyász (21,2 százalék).

Az orvosváltás leggyakoribb oka 44,3 százalékkal a "nem kielégítő kezelés, illetve téves diagnózis" volt. Barátságtalan magatartás miatt 32 százalék, hosszú várakozási idő miatt 28,3 százalék váltott orvost. A kedvezőtlen rendelési idő 9,9 százalékot, a túl magas díj 7,3 százalékot késztetett váltásra - derül ki a felmérésből.