horoszkóp

Vécécsészéből támadnak a patkányok Tucsonban

2007.01.09. 21:00
Fehér kísérleti patkányok vették be magukat Tucson csatornarendszerébe. A lakosság leginkább azzal tud védekezni, hogy lehajtja a vécédeszkát, mert akkor legalább nem szaladnak szét. A hivatalos szervek még nem találtak magyarázatot, de abban biztosak: nem a szomszédos Arizona Egyetem laborjából szöktek meg a dögök.

A tucsoni Arizona Egyetem szomszédságában lakók egyre többször panaszkodtak arra, hogy vécécsészéikben kicsi, fehér patkányok úszkálnak. Laura Hagen Fairbanks, a megyei Szennyvízelvezetési Osztály szóvivője a kellemetlenségről azt nyilatkozta: "habár nem tudjuk honnan jönnek elő a rágcsálók, de nem kell egyből a legrosszabbra gondolni. Az egyetem kísérleti patkányai biztosan nem szökhettek el." Majd kijelentette, számtalan helyen lehet kapni a városban a kígyók táplálására is alkalmas fehérpatkányt.

George Humphrey az arizonai Egészségtudományi Központ szóvivője kijelentette: a laboratóriumokban a kutatók szigorú szabály szerint elaltatják, majd piros plasztikzsákokba helyezik a leselejtezett állatokat. Miután megtelnek a zsákok, elszállítják őket Phoenixbe, ahol elégetik a hullákat. Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a kóbor rágcsálók az egyetem kísérleti laborjából szöktek volna el, és Humphrey azt is hangsúlyozta, hogy nem szeretné, hogy a helyi lakosok ebből legendát gyártanának.

Újra és újra és támadnak az akrobata rágcsálók

Volt olyan lakó, akik figyelmetlenségből nem csukta le vécéje fedelét, így fürdőszobáját viháncoló kisállatok lepték el - adta hírül a news.yahoo.com. Alternatív megoldásként az egyik hölgy tapadós papírt helyezett a padlóra, amibe beleragadt a patkány, így minden erőfeszítés nélkül akadályozta meg, hogy elszaporodjanak otthonában a jószágok. Fairbanks szerint az az igazán érdekes, hogy miért csak egy adott területen, évente egy-kétszer jelennek meg a rágcsálók.

Az állatok intelligenciáját és ügyességét jól mutatja, hogy a bonyolult kanálisrendszeren keresztül képesek feljutni a vécécsészéig. A manővert ugyanis eglehetősen nehezíti, hogy víz lefeleéáramlik, így a patkánynak vissza kell tartania a levegőt és úgy kell felkúsznia egy 10 centiméteres széles csövön. Ráadásul bármikor szembe jöhet velük egy jól megtermett emberi ürülékdarab is.

Óvatosságból a csatornarendszer érintett szakaszát megtisztítják. Addig is felhívták a lakosság figyelmét, hogy kerüljék az érintkezést a rágcsálókkal, - mert bár kicsi az esélye - de pestist vagy veszettséget is terjeszthetnek. "Általában, ha egy ilyen kicsi állat veszett, meghal mielőtt továbbadhatná a kórt" - mondta Patti Woodcock, az tisztításért felelős hivatalnok.