horoszkóp

A valódi nők is szexik

2005.09.28. 11:14
Oké, ez a kis hurka itt a hasamon még elmegy, olyan emberi, és az is belefér, hogy a combom vastagabb, a fenekem pedig nagyobb, mint az óriásplakát-csajoké - mondhatjuk, mióta már az óriásplakátokon is nagyfenekű csajok vannak. A reklámok új trendje nem anorexiás modelleket, hanem ápolt és természetes, egészséges önbizalmat sugárzó nőket használ arra, hogy megszólítsa vásárlóit, és az általában nem anorexiás modellalkatú vásárlók boldogan hallgatnak a hívószóra.

A reklám mindig szebb és jobb alternatívákat mutat arra nézve, mennyivel jobb lesz az eddigi szürke életünk, ha az adott terméket választjuk. A törekvés érthető, hiszen a gyártónak attól lesz sok pénze, ha sikerrel kelt vágyat a terméke iránt; vágyat pedig úgy lehet kelteni, ha megmutatjuk a fogyasztónak, micsoda gumilabdaseggű tizenhatéves lesz belőle, ha a bőrfeszesítő testápolót, a ránceltüntető csodaalapozót, vagy a tejjel-mézzel folyó tusfürdőt vásárolja. A probléma csak az, hogy a fogyasztó - amennyiben nem gumilabdaseggű tizenhatéves - ezektől sem lesz az.

Mert hülyék azért nem vagyunk

A fogyasztó ugyanis teljesen átlagos nő, nem pedig botsáska, ráadásul az elmúlt tíz évben alaposan megnövekedett a vásárlóereje és az önállósága, ezért lehet, hogy nem örül neki, ha sztereotípiák akarják megmondani, hogyan kéne kinéznie, viselkednie, élnie. Mivel pedig újabban már a vásárlási döntések 80 százalékát is a nők hozzák - az autótól az ütvefúrón át a lakáshitelig -, a reklámozók lassan bár, de kapcsoltak. A nőket először a reklámok egyre fontosabb célcsoportjává tették, majd az ő igényeikhez igazították a trendeket. A Sydney Egyetem 2005-ös felmérése szerint a női vásárlók közel 80 százalékának jobban tetszene, ha a hirdetők kevesebb Photoshopot használnának a plakátlányokon, 79 százalékuk pedig kifejezetten szeretné, ha teltebb csajok szerepelnének a hirdetésekben.
És ekkor a hirdetésekben feltűntek az emberformájú emberek.

Klikk a képre!

Nekünk először a Dove lett szimpatikus: bár a természetes szépséget már a Nivea sem győzte hangsúlyozni, azért a reklámokban beérte érdekes arcú, de nagyon is szexi csajok mutogatásával. A Dove azonban belecsapott a lecsóba: idén egy olyan imidzs-filmmel állt elő, amelyben fehérneműre vetkőzött fiatal és idősebb nők vidáman és felszabadultan pózolnak, miközben eszük ágában sincs behúzni a hasukat, rejtegetni a narancsbőrüket és a hurkáikat, sőt: képesek azt állítani, hogy ez szép! A reklám által sugallt üzenet szerint mindegy, hogy a nők kövérek vagy soványak, nem minősítheti őket az, hogy milyen a testalkatuk, hiszen kinek ilyen, kinek olyan. A Dove reklámcsajait azonban korántsem zavarja, hogy az övék nem a sztenderd szépségideált tükrözi.

A Wal Mart szerint is elég, ha jól érzed magad a bőrödben, mert akkor szexi vagy. Az áruházlánc már 1989 óta saját dolgozóit és vásárlóit szerepelteti hirdetéseiben, idén először azonban külön a divattal foglalkozó mellékletet jelentettek meg a Vogue-ban. Ebben szintén valódi nőket öltöztettek fel az áruházlánc kollekcióiba, hogy megmutassák: náluk a divat mindenki számára elérhető, és létezik 36-osnál nagyobb méretben is.

A Nike szintén hasonló kampányt kezdeményezett: legújabb hirdetéseiken a nőknek készült sportruházatot sportolónők mutatják be, akik minden szégyenkezés nélkül bevállalják "nagy" feneküket, vagy "széles" csípőjüket. A Nike szóvivője, Care Bell szerint "ez a kampány azt illusztrálja, hogy a testalkatot nem lehet tipizálni. Női atlétaként fittnek és erősnek lenni nem jelenti, hogy bármilyen mérethez is igazodniuk kellene."

Ki mit rejteget?

A reklámokban egyre gyakrabban feltűnő emberformájú nők üzenete roppant egyszerű: mindenki úgy szép, ahogy van. A hatvanas években kezdődött Black is Beautiful mozgalom mintájára most itt a Big is Beautiful, a Fit is Fab és a többi hasonló, hangzatos szlogen, ami mind arra vezethető vissza, hogy a reklámokban szereplő modelleken kívül senki nem néz ki úgy, mint a reklámokban szereplő modellek, ezért a csajoknak is teljesen felesleges egy elérhetetlen szépségideál miatt frusztrálniuk magukat.

Ezt vallja Jamie Lee Curtis is, aki a More magazin 2002-es számában egyenesen merésznek nevezhető húzással: egy smink- és stylingtrükkök, valamint photosopos utánkezelés nélküli egészalakos fotóval demonstrált amellett, hogy a 43 éves nők igenis kinézhetnek 43 éves nőnek, és ezt nem kell szégyellniük. A fiatalkorában tökéletes testével villantó színésznő azt vallja: nem akar ő is hozzájárulni a nők testével szemben elvárt téves sztereotípiákhoz, ezért megmutatja, mennyire nem tökéletes az övé. "Igenis máshogy nézek ki az előnyös ruhák, a sminkesek munkája, a jól beállított fények és pózok nélkül: nincsenek csodás combjaim, túl nagy a mellem, pocakom van, a fenekem pedig nagy. Az emberek azt hiszik, hogy én még ma is spagettipántos ruhácskákban flangálok, és még mindig én vagyok "Csodás Jamie", "Tökéletes Jamie, A Test", de én nem akarom, hogy a negyvenes nők elhiggyék ezt" - mondta el az újságnak.

Pár éve Christina Aguilerát is nagyon szimpatikusnak találtuk, amikor egyik pillanatról a másikra elkezdtek róla megjelenni olyan fotók, amelyeken az egykor fokhagymaseggű énekesnő dús idomokkal és legalább húsz kilóval súlyosabb. Ő azonban nem volt olyan merész, mint például Jennifer Lopez, aki visszahozta a divatba a vagányan bevállalt nagy feneket, és visszatért eredeti formájához. Mi pedig azóta sem vettünk Christina Aguilera cédét. Így megy ez.

A Sydney Egyetem augusztusban közzétett felmérése szerint míg tíz éve a fiatal lányok 80 százaléka fogyókúrázott, és a már klinikailag is soványnak számító lányok 42 százaléka további fogyást tervezett, addig a 2004-ben megismételt felmérés szerint ma már a nők Catherine Zeta Jones és Beyonce Knowles teltebb formáit jelölték meg ideálisként. A kérdőívet összeállító táplálkozástudós Jenny O'Dea ráadásul 15 éve folyamatosan követi a női szépségideál és a férfiak véleményének egybeesését, és azt állítja: a férfiak mindig is a természetes, a valósághoz közelebb álló testképet tartották szexinek.

A nőnek legyen nagy csöcse

Az itthon látható kampányokban azonban egyelőre még mindig háziasszony-istennők tisztítja az ablakot, gazellaléptű és hibátlan bőrű tini reklámoza a szemránckrémeket, és bármelyik lúzer megkapja a legtökéletesebb buja szexdémont, ha a megfelelő férfidezodort használja. A szakmában dolgozó iparági szakértőnk szerint a hazai helyzet egyelőre siralmas: "Itt még mindig rohadtul kansoviniszta mindenki. A nő legyen bűbájos, hosszúhajú, legyen nagy csöcse, darázsdereka és akarjon mindig dugni. Nagyon erős globáltrend kellene ahhoz, hogy ez így begyűrűzzön a magyar reklámokba is, mert a produkciós- és kasztingcégek szerintem többnyire az átlagosan helyes, vagy kimondottan szép kategória felé hajlanak, ha nem kapnak külön utasítást az ellenkezőjére. A Dove-nál ez egy új pozícionálás: tökjó, mert tökúj. A Garnier, meg a L'Oreal, nem beszélve a Niveáról még mindig a régi sztereotípiákban pörög."

Klikk a képre!

Mindezek ellenére azonban forradalmi trendet jósol, ami végképp elsöpörheti a nők külsejével kapcsolatos sztereotípiákat, és ennek mi örülünk: "Lassan azért szerintem erre fognak állni a dolgok, de ennek csak egy része a reklám. A reklám nagyon lassan fogja követni azt, ami addigra már úgyis rég trend lesz. Fasziban már rég bent vannak az átlagosok is a reklámokban, sőt, egyre kevesebb a szépfiú, és már rég játszanak a furcsa karakterek is. Nőben ez egyelőre lassabban megy."

A Dove kampányának mindenesetre már született hazai verziója is, Szily Nóra vezetésével a Budapest Rádió legkülönfélébb testalkatú és korú műsorvezetőnői vetkőztek bugyira egy fotósorozat kedvéért, hogy a természetes szépség mellett kampányoljanak. Ennek újítása annyi, hogy nem csak telt, de kifejezetten sovány lány is szerepel a sorozatban, mert bár a zsírpárnáikért aggódó csajok vannak többségben, azért van, akinek az okoz problémát, hogy ha akar, se tud hízni. Ez azonban még nem önálló ötlet, hanem csak a Dove kampány továbbgondolása, de találkoztunk már olyan újsághirdetéssel, ami már kapisgálhat valamit az új trendből. A képen karót nyelten feszítő, karcsú fiatal nő pózol, és a felirat szerint arra gondol: "Ha ellapoznak, úgyis kiengedem a hasam..."
Igaz, ezzel még mindig testsúlycsökkentő tablettát reklámoz.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.