Vízi terhestorna: bálnák, be a vízbe!

Szilveszter estéje a floridai Sarasota tengerpartján. Egy vajúdó nő áll az Atlanti óceánban és dúlája segítségével a sekély vízben szüli meg gyermekét, miközben a háttérben lassan lemegy a nap. Ez volt az a látvány, amely Bokrétás Andreát arra indította, hogy a víz és a szülés kapcsolatával kezdjen foglalkozni, mígnem eljutott az aquanatal néven ismert tréningig.



Az aquanatal vízben végzett terhestorna, mely az anyát és a magzatot is felkészíti a szülésre, a születésre. A Magyarországon néhány éve meghonosított tréning Bokrétás Andrea szerint javítja a nők hangulatát, testtudatát, enyhíti a várandósság terhes velejáróit, például az ödémákat, és könnyebbé, gyorsabbá teszi a vajúdást. Mint mondja, az anyákra és a gyerekekre is pozitív idegrendszeri hatással van, a szülésre aquanatal-órákon készülő nők újszülöttei sokkal nyugodtabbak, mint kortársaik.

Tucatnyi terhes nő társaságában úszkálok a MOM Wellness központ mellig érő medencéjében, és várom, hogy kezdődjön az óra. Az oktató lekapcsolja a lámpát, mi bálnák pedig tovább tempózunk a félhomályos, meleg vízben. Aztán elkezdődik az óra: egyszerű tornagyakorlatokat végzünk, forgunk, hajolgatunk, kihasználva a víz felhajtóerejét és közegellenállását. Nem túl fárasztó, de azért meglódul kicsit a pulzusom, és azt is érzem, hogy a gyerek felébred és megmozdul. „Most nyolc ütemen át ne vegyél levegőt” – mondja az oktató, és mi engedelmeskedünk, aztán taposunk tovább.

Amikor vajúdás közben a magzat a szülőcsatornán halad át, kevesebb oxigénhez jut, sőt az is előfordulhat, hogy rövid ideig egyáltalán nem kap oxigént. Ezt a helyzetet modelleztük kicsiben a lélegzetünk visszatartásával, tudom meg az óra után. Így a gyermeket nem fogja felkészületlenül érni a helyzet: kisebb stresszt jelent neki a születés, hiszen már találkozott ilyesmivel a torna alatt.

A jógához hasonlóan a vízi terhestornából is többféle iskola létezik: az eredeti, aquanatal néven bejegyzett módszer a kubai Marina Alzugaray bába nevéhez fűződik. Az általa kidolgozott tréningen nem használnak eszközt (súlyzókat), a mozgás lágyabb, a spirituális aspektusra koncentrál. A holland iskola ezzel szemben dinamikusabb mozgást diktál, és engedi a súlyzók használatát. Bokrétás Andrea mindkét iskola szerint tart órákat Budapesten; míg aquanatal-tréninget több helyütt is tartanak az országban, a holland módszert tudomása szerint rajta kívül csak Szegeden követik.

A vízi terhestornának viszonylag kevés ellenjavallata van: ha a kismama egészséges, és méhszája zárt, egészen az utolsó pillanatig, akár a negyvenedik héten is járhat az órára. „A test nagyon okos, a test jelez, hogy mikor elég” – mondja Bokrétás Andrea, aki balett-táncosnak készült, ám egy baleset miatt végül a bölcsészkaron végzett. Később táncterápiával foglalkozott, majd annak vízi változatával, ahonnét egyenes út vezetett az aquanatalig. Búcsúzóul elmesél egy történetet: nemrég egy kismama a negyvenedik héten is eljött az órára. Nyugodt tempóban végigcsinálta, aztán hazament, és – mint később emailben tudatta Andreával - még aznap éjjel egészséges kisbabának adott életet.

AquaNatal helyszínek és oktatók:

Budapest:

III. Nánási út 67. Best Western Lido Hotel Radnics Adrienn, 30/307-4037, adri@aquanatal.com

XXII. Nagytétényi út 31-33. Hófehér Fóka uszoda /Campona mellett/
Németh Gitta, 30/9620248

X. Előd utca 1. Haszaráné Oszwald Ágnes, 70/3169318, agica@aquanatal.com

XIII. Gogol u. 5-7. Haszaráné Oszwald Ágnes, 70/3169318, agica@aquanatal.com

XV. Szentmihályi u. 131. Pólus Hotel Bajó Csilla Virág, 20/2505733 virag@aquanatal.com

XII. Alkotás út 53. Mom Wellness
Bokrétás Andrea 30/225-2190 kapcsolat: www.momwellness.hu

Szentendre:
Paprikabíró u. 21-23. volt Provincia Hotel épülete
Noll Andrea Nandu, 30/4488444, nandu@aquanatal.com

zi:
Fő u. 8. Aqua Hotel
Vargáné Nagy Anna, 30/4356267, nanna@aquanatal.com

Vác:
Honvéd u. 7. Pál Esztella (20/ 8231688), esztella@aquanatal.com

Kecskemét:
Sport Hotel (?) Szabó Zsuzsanna, 30/511 2066, zsuzsi@aquanatal.com

Sopron:
Csík Ferenc uszoda
Czifrik Hajnalka, 30 2737390, hajni@aquanatal.com

Kapuvár:
előkészületben: Flóra Gyógyfürdő
Czifrik Hajnalka, 30 2737390, hajni@aquanatal.com

Pécs:
Nagyszkókói u. 4., Wellnessvilla (www.wellnessvilla.hu)
Maróy Ditta, 30/4500799, ditta@aquanatal.com  

Oszd meg másokkal is!
Mustra