Együnk töklámpást!

A gyerekek élvezettel kapargatják a sütőtök sárga húsát, apa nagy gonddal vágja ki a tökfej száját, orrát és szemeit, a konyha felől isteni sült tök illat száll anya jóvoltából. A töklámpás imbolygó fényei különleges hangulatot varázsolnak. Így készülünk mi a halloween ünnepére..



Évek óta ellenállhatatlan vágyat érzek, hogy saját kezűleg faragjak töklámpást halottak napja tájékán. A gyerekek is elég idősek már, ezért idén először belevágtunk a közös töklámpa-készítésbe.

A töklámpás a kelták hagyományaiból eredő halloween ünnepének jellegzetes eszköze, melyet a gonosz szellemek elijesztésére használtak. Ezt az ünnepet is az Egyesült Államokból vettük át, a hagyományok közül a töklámpás készítése a legismertebb, melyben a gyerekek élvezettel segítenek.

Hogyan készül a töklámpás?

Vegyünk egy lehetőleg gömb alakú tököt. Mi egy igazán szép példányt találtunk 530 forintért.
Csúcsát rajzoljuk körbe, majd óvatosan vágjuk le a tetejét úgy, hogy kezünk épp beleférjen. A tetőt ne dobjuk el, később szükség lesz rá. Ezután kanállal kaparjuk ki a belsejét addig, amíg a héját el nem érjük. Ebben nagy segítséget jelentenek csemetéink dolgos apró kezei.
Rajzoljuk filctollal a tökfejre szemet, orrot, szájat, mely kedvünk szerint lehet mosolygós, lefelé görbülő, de ha jó a kézügyességünk, akár vicsorgó pofát is alkothatunk.
Egy éles késsel vágjuk ki a megrajzolt részeket. A nagyobb darabokat érdemes több részletben kivágni, ezzel elkerülhető a tökrepedés. Ha olyan darabot is sikerült kivágni, amit nem kellett volna, semmi pánik, egy fogpiszkálóval visszailleszthetjük.
Ha úgy gondoljuk, hogy tökfejünk tökéletes lett, helyezzünk egy mécsest a közepébe és tegyük rá a tökfödőt. Ha a tök nincs szeles helyen, a gyertya mégis elalszik a belsejében, valószínűleg túl kicsi réseket vágtunk és nincs elég levegő az égéshez. Nagyobbítsuk meg a lyukakat rajta.
Tovább fog tartani a lámpás, ha a vágások felületét olajjal kenjük be.
Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a töklámpást, ha mécses ég benne!

További praktikákat és ötleteket találunk lakásdíszítéshez és különleges tökfejek készítéséhez a Cser Kiadó Töklámpások című könyvében, mely az Alexandra könyváruházban 698 forintért kapható.

Miért hagynánk veszni a kivájt tök húsát?

A sütőtök édeskés íze és különleges, narancssárga színe miatt a gyermekek körében igen népszerű eledel. Igen gazdag C és E vitaminban, magas a szénhidrát-tartalma és többféle ásványi anyagot tartalmaz. Érdekessége, hogy a benne található béta karotinnak köszönhetően fogyasztásával a rák kialakulásának rizikója csökkenthető. Ha a gyermek sok sütőtököt fogyaszt, a benne található karotintól talpának és orrának sárgás színe lesz, de szerencsére ez csak átmeneti állapot.

Családom kedvence a mézes sütőtök, elkészítésében annyi a trükk, hogy a sütőbe helyezett tökre mézet csorgatunk és fahéjat szórunk. Íze mennyei, a sült tök, a forró méz és a fahéj illatának keveréke varázslatos hangulatba ringat.

A töklámpásunkból kivájt belső részek nyersen nem fogyaszthatók, de ezekből ízletes levest, főzeléket vagy süteményt készíthetünk.
Megpróbálkozhatunk például az egzotikus nevű narancsos sütőtökleves előállításával is, melynek receptjét Dr. Kerekes Judit Babatáplálás kézikönyve című kötetében találjuk.

1-2 evőkanál olajon aranysárgára pirítunk egy kisebb felaprított vöröshagymát, pici fokhagymát, ráteszünk 20 deka darabolt sütőtököt, 10 szem meghámozott sült gesztenyét. Zöldséges sóval, csipetnyi gyömbérrel ízesítjük (felnőtteknek curryvel) és öt deci vízzel (felnőtteknek esetleg fehérborral) puhára főzzük. Két deci tejszín és két deci narancslé hozzáadásával mixeljük és lehűtjük. Tálaláskor édes tejszínhabcsókokat nyomunk a tejére és reszelt narancshéjjal díszítjük.

Mi is kipróbáltuk a receptet, és bár igazán étvágygerjesztő külseje lett, lányaimnál mégsem aratott sikert a leves, nem voltak hajlandók megenni. Inkább a mézes sütőtököt választották.

További recepteket olvashatunk az LPI Kiadónál megjelent Dr. Kerekes Judit Babatáplálás kézikönyve című kiadványában, mely 3850 forintba kerül.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek