Friss tinta! - mai gyerekversek felnőtteknek is

Karácsonyra a legjobb könyvet adni. A hatalmas kínálatból pár kritika és a véletlen segítségével mindig ki lehet keresni valami személyre szabottat, amely kis szerencsével nincs is meg a kiszemelt áldozatnak, főleg, ha újdonságot választunk. Az ajándék könyvet mi is elolvashatjuk még az ünnepi készülődés közepette (mert például a csokit nem ehetjük meg a másik helyett), csak lehetőleg ne együk le lecsóval.

No meg ott az internet, apró gyermekünkkel nem kell belevetni magunkat az amúgy sem túl csábító tömegnyomorba, ami ilyenkor jellemzi a boltokat, csak összegyűjtjük a címeket, megrendeljük, hátradőlünk, és várhatjuk a futárt.

A Poronty olvasóinak is mélyen lelkébe íródott egy jó adag mese és gyerekvers, mint ez az alábbi kommentekből kiderült. Ki ne emlékezne az éni-péni juppinéni, az Este jó, este jó sorokra, a Cini-cini muzsika rigmusaira. A Friss tinta!, ahogy az alcíme hirdeti, mai gyerekverseket, egy új Cini-cini muzsikát ad az olvasó kezébe: kedves gyűjteményt mondókától altatóig, nagyszerű kortárs szerzők műveit. Többnyire korábban megjelent saját gyermekvers köteteikből emel át a gyűjtemény műveket, Kukorelly Endre Samunadrágjából, Tandori Medvék minden mennyiségben című lenyűgöző könyvéből, de megtalálhatók Kántor Péter, Schein Gábor, Tóth Krisztina alkotásai is. Sőt, még olyan „amatőr” költők műve is helyet kapott, mint Ranschburg Jenő. Igazi felnőtt versek is bekerültek a válogatásba, mint Eörsi István limerickjei és Parti Nagy, valamint olyan gyerek-felnőtt slágerek, mint a Szösz néne a méltán népszerű Varró könyvből, a Túl a Maszat-hegyenből.

A kötet nagyjából tematikusan nagyobb részekre tagolódik: találunk itt a természet körforgását, évszakokat megjelenítő verseket, állatverseket, ovisakat, háztartással kapcsolatosakat, medvéseket és meséseket. De van olyan fejezet, amelyben nyelvtörők, mondókák, halandzsák vannak. A komoly-elmélyülős versektől (mint például Schein Gáboréi) a szóviccekkel játszó kis rövidekig (Kukorelly versei és Oravecz rég elfeledett fantasztikus kötetének, a Másképp mindenki másnak darabjai) mindenféle regiszter és hangulat megszólal.

Egész kicsiknek, akik csak a ritmust és a zenét érzik, egészen nagyokig, akik a sajátos jelentésvilág ízeit is érzik már, találunk olvasni- és mondogatnivalót. Takács Mari illusztráció is adnak a versek mellé épp elég böngésznivalót a gyerekeknek – igaz, nekem inkább a rajzok, színes manók és pöttyök tetszenek, semmint az innen-onnan összeszedett tárgy-képek, melyek néha elnyomják az oldalt.

A kötet tőlem külön hatalmas nagydíjat kap, mert az utolsó, amúgy is elbűvölő altatódalokat tartalmazó részt, és így magát a kötetet is egyik kedvenc versemmel, Parti Nagy Lajos Altatójával zárja. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt elringató zárás.

Friss tinta!
Csimota Kiadó, 2005.
160 oldal, 2590 Ft.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek