Újra búg a csiga

A karácsony egyik legnehezebb kérdése az, hogy mit vegyünk a gyerekeknek ajándékba. A legújabb rajzfilmhősöket különböző formátumban? Beszélő-pisilő babát? És mi a helyzet azokkal a játékokkal, amelyek már a mi szüleinket is boldoggá tették kiskorukban? Íme több generáció tíz kedves játéka.


1. Diavetítő - Mikor kicsi voltam, apuval gyakran heverésztünk a szőnyegen és bámultuk a plafont, amelyre a diavetítő vetítette a meséket. Imádtam negyvenhatodszorra is az Öreg néne őzikéjét, a Vukot és a Mehemed és a tehenek című diát. Ma is nosztalgiával gondolok vissza ezekre a meghitt délutánokra. Tavaly karácsonyra apukám egy diavetítővel lepte meg unokáit. Igaz, ennek külseje már nem hasonlít a régi, kékmetál bádogdobozhoz, de mint tudjuk, ami belül van, az számít igazán. Régi idők kedvenc meséit vásárolhatjuk meg dián, igaz, elég drágán, körülbelül ezer forintot kérnek egy mesediáért, amelyet egy esős délutánon levetíthetünk a gyerekeknek, visszahozva ezzel saját gyermekkori emlékeinket. Én is így tettem, bár azt hiszem, az érzelmi szálak miatt talán nekem jobban tetszett, mint a gyerekeimnek.




2. Hintaló – Almásderes hajlított fa- vagy vastalpakon, amelyen a kisfiúk mesebeli herceggé változva száguldottak megmenteni a királykisasszonyt. Az első példány úgy 1605-1610 közötti időszakban készült, két enyhén befelé dőlő félkör alakú fából, és az ezeket összetartó harmadik farészből, a lótestből. Manapság már kerekes változatok is kaphatók, mosható szőrméjű lóval. Már nem csak hintalovon, hanem hintakacsán, hintamajmon és egyéb hajlított talpra illesztett állatfajtán hintázhat a gyerek. Létezik műanyagból készült hintapaci és hangot kiadó paripa is. Gyermekem a keresztanyjától kapott egy fából készült példányt és lány létére gyakran vágtat vele.




3. Baba - A mamámnak még porcelánbabája volt, amely túlélt 2 generációt, tavaly törte ketté el lányom a muzeális darabot. A minden kislányban rejtőző anyai ösztönre építeni a legegyszerűbb. Nincs gyermekkor baba nélkül, csak győzzön az ember a mai babafajták közül választani. Barbie-k, nagyfejű torzbabák, beszélő Chou-Chou-k, öltöztető-, éneklő babák különféle anyagokból: műanyagból, plüssből, egyéb szövetekből. Az sem baj, ha nem hasonlít igazi babára, bár kétségkívül az élethű játékbébik a legkedveltebbek.




4. Villanyvasút – A vonatsínek összeállítása, a terepasztal építése már évtizedekkel ezelőtt is az apukák kedvelt elfoglaltsága volt. Akkoriban kedvenc szavam a szemafor volt. Napjainkban is hozzá lehet jutni régi villanyvasút szettekhez különböző aukciós portálokon. Szilvi barátnőm és kisfia a Minimaxon mostanában futó Thomas, a gőzmozdony sorozatért rajong, már be is szerezték karácsonyi ajándékba Percy-t, Henry-t, Emily-t és még jónéhány mozdonyt, amelyhez sínek és állomások is tartoznak. Igaz, hogy a síneken csak tologatni lehet a mozdonyokat és szerelvényeket, de azépítés öröme ugyanaz, mint az elektromos pályáknál.




5. Pöttyös labda - Ezzel már az oviban is játszottunk. Volt kék meg piros alapon fehér pöttyös. Elég hamar megereszkedett, de szerettük. Szüleink gyermekkorában a fotósok műtermében elengedhetetlen kellék volt. A minap találtam egy közel ötven éves képet, amelyen apukám egy pöttyös példánnyal az ölében pózol csibészes mosollyal az arcán. A jelenkorban milliófélét gyártanak, amelynek előnye, hogy minden évben az aktuális kedvenccel: Micimackóval, Barbie-val, Shrek-kel vagy egyéb rajzfilmhőssel díszített labdát tehetünk a fa alá.




6. Búgócsiga – Csak megfelelő technikával lehet pörgésre-búgásra kényszeríteni a játékot. Nekem kiskoromban ez sehogyan sem sikerült, nem voltam jóban a búgócsigával. Most viszont lelkesen búgatom a dögöt lányom kedvére, aki jelenleg abban a cipőben jár, mint régen én. Néha dühösen vágja földhöz szerencsétlen búgócsigát, ha nem sikerül megpörgetnie. Azt egyébként a mai napig nem értem, hogy miért csiga a neve. Talán egyszer valaki felvilágosít.




7. Dominó - A klasszikus dominót eltolható tetejű fa dobozban árulták, fekete alapon fehér pöttyös téglalapok voltak benne. Ez is tipikusan az a játék, amelyet a felnőttek egy pohár vörösbor mellett szombat esti programként űzhetnek. A kisgyerekek jobban szeretik a könnyített változatot, amelyen pöttyök helyett állat-, növény- vagy egyéb figurák láthatók. A Mikulás most egy ilyet hozott a gyerekeknek.




8. Építőkocka – Indultunk a fából készült építőelemektől, majd ugyanezt kaptuk színesben. Aztán jött a műanyag korszak, most a Lego, Duplo, Playmobil a csúcs. Mostanában a bio-tudat jegyében újra hódítanak a fából készült építőjátékok.




9. Teddy mackó – Egy felmérés szerint a felnőttek negyven százalékának még ma is megvan a gyermekkori játékmackója. Míg a most kapható számtalan plüssjáték, rajzfilmek állatkái, élethű oroszlánok, rózsaszín kutyák és társaik hamar a sarokban vagy az ágy alatt végzik, a jól kiválasztott medve akár a családi örökség része lehet. Az index néhány éve megírta, hogy lehet a megfelelő mackót kiválasztani.




10. Társasjáték – Régen volt a megunhatatlan Ki nevet a végén? társas, amelyben már ovis koromban vertem apukámat, és a Gazdálkodj okosan, amely szinte kötelező családi kellék volt akkoriban. Ahogy a régi idők játékai reneszánszukat élik, ezekhez is hozzá lehet jutni a játékboltokban. A gazdálkodós játéknak nem a külseje változott, az maradt a klasszikus kék alapon piros felirat sárga csillagok között. A Homárban év elején kivesézték az újragyártott Gazdálkodj okosan-t. Nekünk is jobban tetszett a régi változat.



Oszd meg másokkal is!
Érdekességek