Környezettudatos gyereknevelés nem csak ámisoknak

A környezetvédelem fontos dolog. Oda kell figyelnünk hogy párszáz év múlva ne öntsön el minket a saját szarunk, már abban az esetben, ha addig nem robban fel a Föld vagy nem lesz jégkorszak a sok köcsög dzsipes miatt. És biztos vagyok benne, hogy ti is mind így gondoljátok. Csak akkor nem kéne zsigerből kifúrni azt a szerencsétlen hozzászólót, aki bepróbálkozottt a Porontyon a textilpelussal.


Gyorsan leszögezem: én se használok textilpelenkát. Intimbetétet viszont igen, meg kocsival járok, és még ezerféleképpen szennyezem a környezetem. Úgyhogy igen, vizet prédikálok, ez a cikk pedig a gyónásom. De legalább foglalkoztat a téma, és most, hogy leírom ezeket a dolgokat, amit egy Nagyon Rendes Barátnőm mondott (mert ő odafigyel a világra), meg is fogadom, hogy betartom.

A legfontosabb, hogy a környezettudatos életmód nem korlátozódik csak a gyerekre, meg a pelenkára. Persze, jó lenne, ha egy gyerek nem termelne 2 tonna ezer év alatt lebomló papírpelust a szobatisztaságáig. De ez csak minimális szeletkéje annak a rengeteg mocsoknak, amivel elöntjük a világot.

Hogyan tudnánk egy icipicit jobb fej anyukák lenni, anélkül hogy ámisokká* válnánk? Rengetegféleképpen. Vegyünk például mindenből nagy kiszerelést. (Amerikában ez működik, mert ott minden NAAAAAGY, nálunk valamiért mindent icipici flakonokban árulnak, talán azért, mert így olcsóbbnak tűnik, és a magyarok szegények?) Óriásfogkrém, óriásketchup, óriásnarancslé, ezek úgyis viccesebben néznek ki. Meg nem kell mindenre külön termék. Kedvencem a showerpower. Azon kívül, hogy jól rímel, nem sok értelme van külön tisztítószert venni a zuhanyfülkére, vagy a rendes fürdőszobai súrolónknak zsenánt egy zuhanyzó? Sokmindent helyettesíteni lehet ecettel, és az öblítő sem kötelező, kisgyerekeknek például tiltva is van. Mosáskor tök felesleges a szárítógép, mert rengeteg energiát visz el, de a rövidprogram sem gazdaságos, mert negyedannyi ruhára megy el ugyanannyi víz meg áram. Gyűjtsük össze a szennyest, gyerekkel ez amúgy sem különösebben nehéz. A vizet sem kell folyatni fogmosás alatt, nem kell egész nap bőgetni a tévét, a számítógépet meg ki lehet kapcsolni, ha lemegyünk a játszótérre.

Barátnőmtől egyszer megkérdezték, amikor már egy órája üvöltött a gyerek, hogy miért nem vágja be a kocsiba, és viszi el egy körre, ott elaludna? Ő meg, mivel egy Nagyon Rendes Ember, mint már írtam, teljesen elhűlt. Pedig neki is van kocsija, mert nem ősember, de csak akkor használja, ha nagyon muszáj. És nem húsz liter benzint fogyasztó böszme dzsip, pedig vidéken lakik.

Gyűjtsük szelektíven a hulladékot, lapogassuk össze a pillepalackot, de leginkább ne is olyat vegyünk, hanem visszaválthatósat. Vegyünk olyan gyümölcsöt meg zöldséget, aminek idénye van, mert azt nem a világ másik feléről hozzák drága benzinnel, de kisgyerekesek ezt úgyis tudják, mert az egészségesebb.

És akkor még ott van az a rengeteg felesleges csajcucc, ami nélkül az ember lánya nem tud élni se. Vagy mégis? Jó, nem azt mondom, hogy használjunk Népszabadságot a nehéz napokban, de igenis lehet mosható melltartóbetétet venni szülés után, meg nem kell minden rosszkedv alkalmával egy újabb körömlakkot beszereznünk.

Na ez jó hosszú lett, pedig gondolom közelében se vagyok annak, hogy még mi mindent csinálhatnánk másképp. Szóval hajrá, ne feledjük, a gyerekeinkről van szó, és ez most már tényleg jelent valamit!

*ámish (Amish): Amerikában és Kanadában élő keresztény felekezet, melynek tagjai vallási okokból elutasítják a legtöbb modern technikai vívmány, így az autók és az elektromosság használatát is. Többségük a német "Pennsylvania Dutch" néven ismert nyelvjárását beszéli, angolul csak az iskolában tanulnak meg. Az Egyesült Államokban közel kétszázezer amish él.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek