Amit a terhességről tudni kell

Igaz, most nem vagyok terhes, de amint a kezembe veszem ezt a könyvet, hirtelen nagyon az akarok lenni. Újra végig szeretném élni a várandósság heteit, és minden hétről elolvasni, hogy épp mekkora a pocok odabent, mije fejlődik épp és milyen változások történnek velem. Egyelőre a Felkészülés a terhességre fejezetet olvasgatom.


A Kismamák kézikönyve mostanában az egyik kedvenc olvasmányom, igaz, A4-es mérete miatt a fürdőkádban bajos az olvasgatás belőle: vastag, fényes lapokból áll és elég nehéz. A könyv afféle all-in-one, a várandóssággal kapcsolatos összes témakört feldolgozza a felkészüléstől kezdve a megszületett kisbaba ápolásáig.

Külön fejezet foglalkozik a terhesség alatti étrenddel és testmozgással, amelyben egy élelmiszer-táblázat is található a terhesség alatt nem vagy óvatosan fogyasztható ételek listájával, továbbá konkrét terhestorna-gyakorlatokat is bemutatnak, képekkel illusztrálva.

Az Egészség fejezetből megtudhatjuk, milyen panaszokra számíthatunk a terhesség alatt, valamint ezek megoldására vagy csillapítására is találunk javaslatokat. A lelki egészség témakör (apa, munka, szex) külön fejezetben található.

A Terhesgondozás részben elolvashatjuk, milyen vizsgálatokra számíthatunk a babavárás alatt, ebben segítséget találunk a szülési terv megírásához is.

A könyv következő része a kedvencem, trimeszterenként mutatja be a terhességet, a magzat fejlődését, a súlygyarapodást, várandós nővel illusztrálva. Ha még egyszer pocakos leszek, ezeket az oldalakat valószínűleg rongyosra fogom olvasni, még ha kívülről tudom is.

A Vajúdás és szülés témakörben megtalálható a kórházi csomagba ajánlott felszerelés listája, az, hogy mire számíthatunk kórházi és otthonszülés esetén és a vajúdási és szülési testhelyzetek bemutatása ötleteket adhat a vajúdás könnyebb elviseléséhez.

A szülés fázisainak részletes bemutatása is érdekes, grafikus illusztráción láthatjuk például, hogyan bújik ki a baba. A császármetszéssel viszont mindössze két oldal foglalkozik. A fájdalmat rosszul tűrő kismamák örülni fognak a táblázatnak, amelyben a fájdalomcsillapító módszereket mutatják be.

A kötet végén pedig az első néhány nap eseményeiről: vizsgálatokról, érzelmeinkről, tornáról és babagondozásról olvashatunk.

A könyv kismamák tapasztalataival és szakértői tanácsokkal van átszőve, ettől hitelesebbnek és emberközelinek érzem. Első babájukat váróknak hasznos olvasmány, de tapasztalt kismamák is biztosan találnak új információkat benne. Ajánlom azoknak is, akik szeretik a szép, fotókban és illusztrációkban gazdag, olvasmányos könyveket.

Kismamák kézikönyve
Alexandra Kiadó, 2006.
288 oldal, 4499 Ft, kedvezményes ár 3374 Ft.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek