A dohányosok gyerekében ötször több nikotin lehet

A dohányzó szülő mellett élő gyerekek vizeletében öt és félszer magasabb a nikotin egyik bomlástermékének (kotinin) koncentrációja, mint a nem dohányzó családban felnövő gyereknél, derül ki két brit egyetem kutatásából.


A tudósok megállapításai szerint már akkor is kimutatható ez a jelentős különbség, ha csak az egyik szülő hódol a káros szenvedélynek, írja az MTI egy gyermekgyógyászati folyóirat, az Archives of Disease in Childhood cikke alapján.

A dohányzó anya mellett halmozódhat fel a legtöbb káros anyag a gyerek szervezetében. A szülőkkel való együtt alvás ténye mellett a szoba hőmérséklete szintén összefügg a kotinin kimutathatóan nagyobb koncentrációjával. Megfigyelések szerint, minél hűvösebb van a szobában éjszaka, annál magasabb értékeket mutatnak a laboreredmények.

A Warwick és a Leicester Egyetem kutatói több mint száz 12 hetes csecsemőtől nyert vizeletmintából végezték el a vizsgálatot. A babák kétharmada (71 baba) tartozott a "füstös" csoportba, ahol legalább az egyik szülő dohányzott. Az eredményeket bemutató tanulmány arra is kitért, hogy a dohányosok csecsemőinek életkörülményei általában véve is rosszabbak voltak, mint a nemdohányzóké, számol be az MTI.

A dohányos szülőkkel való együttalvás az úgynevezett bölcsőhalál ismert kockázati tényezője. Az egyik magyarázat szerint az idézi elő a váratlan légzésleállást, hogy az újszülötthöz túl közel van a dohányfüsttel átitatott felnőtt ruha. Egy amerikai statisztikai adat szerint, az öt év alatti gyerekek majdnem 40 százaléka él úgy, hogy állandóan dohányfüstnek van kitéve. A passzív dohányzás csaknem hatezer gyerek haláláért tehető felelőssé az Egyesült Államokban, írja a brit szaklap cikke.
Oszd meg másokkal is!
Mustra