A naptej nem véd meg a bőrráktól

Több naptej gyártó cég néz szembe komoly perekkel a fogyasztók félrevezetése miatt. Többnyire ugyanis nem igaz, amit a flakonokra írnak, a naptej önmagában nem véd meg a teljes leégéstől, a bőr öregedésétől, a kiütésektől, sem pedig a bőrráktól.


Először is tévhit, hogy, aki vastagon bekeni magát naptejjel, az nem ég le. Valamennyire tovább bírja a káros sugarakat, de azokkal az erős sugarakkal, amik délelőtt 10 és délután 4 között érhetnek minket a tűző napon, még a vastag krémréteg sem képes megbirkózni. Ilyenkor tehát nem árt inkább árnyékban tartózkodni, a napon pedig széles karimájú kalapot és uv-szűrős napszemüveget viselni. Emellett nem árt tudni, hogy a termékek nagy része csak az UV-B sugarakat blokkolja, az UVA-t nem, vagy legalábbis nem minden esetben. Mivel az UV-B sugarak a bőr felszíni rétegeiben nyelődnek el, ezek felelősek a leégésért, és bizonyos szembetegségekét.

Az UV-A sugarak azonban, ha leégést nem is okoznak, ugyanolyan veszélyesek, hiszen a bőr mélyebb rétegeibe jutnak, és bőrbetegségeket, sőt bőrrákot okozhatnak. Néhány olyan kozmetikai termék van csak, amely az UV sugarak mindkét fajtáját leblokkolja. Vásárláskor ajánlatos az összetevőket ellenőrizni, az UV-A sugarakat az alábbi összetevők blokkolják: avobenzone (Parsol 1789), octocrylene, titanium dioxide, és cink oxide, valamint egy újabb hatóanyag a Mexoryl SX.

Emellett nem szabad elfelejteni, hogy a napkrémek nem védenek egész nap. Általában a használati utasításon is rajta van, hogy a krémezést kétóránként meg kell ismételni, ahhoz, hogy tényleges védelmet nyújtsanak. Abban se nagyon bízzunk, hogy az adott termék vízálló. A valóságban a legtöbb termék még a 40 perces lubickolást sem bírja ki, és nagyon kevés az olyan krém, ami még 80 perc után is védelmet nyújt. Érdekes viszont, hogy a különböző faktorok között állítólag nincsen olyan hatalmas különbség. Egy 15-ös faktorszámú naptej az UV sugarak 93 százalékát szűri ki, a 30-as faktor a 97 százalékát szűri ki, az 50-es pedig 98 százalékot.

Az árakat tekintve ugyanakkor nagyságrendekkel többe kerül a magasabb faktorszámú naptej: A 8-as Nivea 1849, a 12-es 2204, a 30-as 2529 forint. Az egyik legolcsóbb a Fabulon, a 3-as 809, a 12-es 969, a 30-as pedig 1509 forint. A csak gyógyszertárban kapható termékeknél nincs ekkora árkülönbség a faktorok között: az Eucerin gyermekeknek való 25-ös naptej 3999 forint, a 40-es pedig 4199 forint. A cég napallergia elleni 15-ös (4369 Ft) és 25-ös faktorú (4449 Ft) krémgélt is piacra dobott, az 50-es faktorú extra védelmet ígérő naptej is 4449 forintba kerül.

A szintén csak gyógyszertárban árult Vichy termékek sem olcsók: a 100 ml-es gyerekeknek ajánlott 60-as faktorú napkrém 3699 Ft, a 30-as gyerekeknek való spray ugyanennyibe kerül. Az 50 ml-es 20-as faktorú arckrém 3499 forint, a testspray-nek pedig 3699 forint az ára.
Oszd meg másokkal is!
Mustra