A kis piros bogár esete a harcsával

A Pagony kiadót eddig is szerettem, mert jópofa mesekönyveket jegyeznek. Azért pedig külön dicséretet érdemelnek, hogy nem csak a külföldön már bevált mesekönyveket szórják a hazai piacra, hanem ismeretlen, feltörekvő magyar szerzőket is ki mernek adni.

Ilyen Paulovkin Boglárka meséje, A katicabogár elveszett pöttyei is. Ez az alig 40 oldalas, apró könyvecske igazi one woman show: a szerző illusztrálta, ő tervezte a borítót, sőt ő is tördelte saját szövegét. Maga a mese is aranyos, igazán azonban az illusztrációk szépek: talán pasztellkrétával, vagy elkent olajfestékkel készülhettek, stilizált figuráikkal a magyar népi szecesszióra, Lesznai Anna képeire emlékeztetnek (aki egyébként szintén saját meséit illusztrálta). A növények ábrázolása pedig erős japán hatásokat mutat.


A könyv persze alapvetően számolni tanít, hiszen a katica (bocsánat, Katica) szép lassan visszaszerzi mind a hét elveszett pöttyét. Rövidsége miatt kiválóan alkalmas esti mesének, a szép illusztrációk miatt pedig talán akkor sem fogjuk unni, ha ezredszerre kell elmesélnünk a porontynak.

Paulovkin Boglárka: A katicabogár elveszett pöttyei
Pozsonyi Pagony Kft. - Print-X Budavár Rt. közös kiadás, 2006. Budapest, 1290 forint
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek