Tévéjátékkal a méhnyakrák ellen

A XXI. században, ahol a mosóporunk intelligens, a főzőlapunk indukciós, a házimozink meg dolby, lelkünk mélyén még mindig ott tartunk, mint ezer éve. Hiába a kényelem, a technika, a haladás, még mindig hullunk, mint legyek, betegségek tucatjaitól, többek között a ráktól.

Évente 2000-3000 nő betegszik meg méhnyakrákban Magyarországon, ami időben felismerve gyógyítható lenne. Sőt, már megelőzésre is van lehetőségünk, oltás formájában. Iványi Marcell filmje egy gondolat arról, hogy mi van akkor, ha konkrétan te húztad azt a bizonyos sokezredik lapot. Egy nő igaz története című tévéjátékot október 13-án, azaz ma este vetíti az RTL klub 19 óra 35 perckor. A film bemutatóján jártunk.

Marsi Anikó rövid beszéde után forogni kezdett a film, amit jobban is meg lehetet volna csinálni, ugyanis az alapötlet szenzációs. A főszereplő Anna életének minden fontos és kevésbé fontos mozzanatát megörökíti kamerával. Akkor is, amikor megtudja, hogy rákos, mielőtt műtőbe tolják, amikor pszichológushoz megy, vagy kiderül, hogy tünetmentes. A film egy évet ölel magában, a betegség felismerésétől a teljes gyógyulásig. De hová tűnt ebből a remek koncepcióból a dráma? Ülünk a képernyő előtt és az agyunkkal tudjuk, hogy Anna megjárja a poklot.



A film azonban ezt nem adja vissza, nem folyunk az árral, egyszerűen csak halad a történet. De hagyjuk is Annát! Ugyanis a lényeg nem ő, és a film, hanem az, hogy a maga nemében remek kezdeményezés a betegségre való figyelemfelkeltés. Mert amíg nyugaton már évtizedek óta úgy járnak az emberek a különböző rutin vizsgálatokra, mint mi a hipermarketbe, addig Magyarországon az emberek orvosi vizsgálatra majdnem kizárólag csak tüzet oltatni járnak.

A méhnyakrákot a humán papillómavírus (HPV) okozza, mely bőrkontaktus útján fertőződik tovább, s a férfiak is hordozók. Ez az egyetlen olyan rák , amit a tudomány mai állása szerint, oltással megelőzhetünk. Érdekes, főleg annak tekintetében, hogy a méhnyakrák, az összes daganatos halálozás egytizedét teszi ki. Remek dolog tehát, ha a prevencióra hívjuk fel a figyelmet, még akkor is, ha a szóban forgó oltásnak az ára darabonként 30.000 forint, s kell belőle három. Mivel a HPV vírus nemi érintkezés útján terjed, a legmegfelelőbb ezt beadni a nemi érés előtt, de később is hatékony lehet. Az egyetlen feltétele a vakcina beadásának egy negatív citológiai lelet, tudtuk meg a filmbemutatót követő kerekasztal-beszélgetésen, amelyen részt vett Dr. Koiss Róbert, a filmben szereplő onkológus nőgyógyász, Marsi Anikó, Regős Judit, a Velvet családi tanácsadója, szociálpolitikus, Iványi Marcell, a film rendezője és Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője. 

Milyen szociális rétegeknél kell a prevenció fontosságára különösen felhívni a figyelmet? Nyilván nem az a legveszélyeztetettebb réteg, aki ezeket a sorokat olvassa, s a televízió egy olyan eszköz, ami kicsiny falvakba is elviheti az effajta információkat is. Abba pedig bele kell tanulnunk, hogy sokkal könnyebb megelőzni betegségeket, ellenőrző, rutin vizsgálatokra járni, mint az életünkért rettegni, s a hátrahagyott gyerekeinkért aggódni. Mert az egészségünkkel nem csak magunknak, nekik is tartozunk.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra