Mivel ártunk a magzatnak?

Mindannyiunknak vannak káros szokásaink, szenvedélyeink, melyekről nem tudunk lemondani. Mégis, amikor babát tervezünk, vagy nem, de úgy alakul az életünk, hogy áldott állapotba kerülünk, sok mindenről képesek vagyunk lemondani azért, hogy gyermekünk egészségesen szülessen meg.

De mi történik, ha mégsincs elég erőnk letenni a cigarettát?

Míg régen csak a férfiak dohányoztak, a statisztikák szerint az elmúlt 20-30 évben egyre több nő hódol ennek a szenvedélynek, sőt az erős dohányos nők száma is növekedett. Meglepő módon, bár mindenki tisztában van azzal, hogy a nikotin káros a fejlődő magzatra, mégis csak a terhesek 20 %-a hagy fel a dohányzással.


Azt hihetnénk, hogy a dohányzás csökkenti a stresszt, de nem! A dohányzás növeli a szorongást, mindemellett hozzájárul az erek elmeszesedéséhez, így szívinfarktust is előidézhet. Emellett kiválóan elősegíti a gyomorrák és a nyelőcsődaganatok kialakulását.

A dohányzás csökkenti a magzat súlygyarapodását. Azok a terhes anyák, akik a terhesség idejére leszoktak, vagy sokkal kevesebb cigarettát szívtak el, kisebb valószínűséggel adtak életet alacsony születési súlyú csecsemőnek. A 2500 gramm alatti csecsemők sokkal inkább hajlamosak a különféle egészségügyi szövődményekre, mint súlyosabb társaik.

A terhesség alatti dohányzás (10 szál/nap fölött kimutathatóan) növeli a korai gyermekhalál veszélyét. Ugyanez vezethet ahhoz, hogy a méhben a légutak csökevényesen fejlődnek. A passzív dohányzás az oka a légzőrendszer gyakori fertőzésének és felelős az asztma kialakulásáért is.

Számos vizsgálat bizonyította, hogy a dohányzó édesanyák újszülötteinek testi-szellemi és személyiségfejlődése elmarad a normálistól. Ezekért a hatásokért részben a krónikus oxigénhiányt okozó szénmonoxid és a nikotin a felelős.

Kávé

Több vizsgálat utal arra, hogy a napi 7-8 csészénél több kávé növeli a halvaszületés, koraszülés kockázatát, illetve az alacsony súlyú újszülöttek és a korai vetélés arányát is. Újabb vizsgálatok szerint a kis mennyiségű koffeinnek nincs magzatkárosító hatása.

Az alkohol

A magzati alkohol szindrómát 1970-es években írták le először. Ennek egyértelmű oka az anya terhesség alatti alkoholfogyasztása. Az alkohol a méhben fejlődő magzatra rendkívül erős teratogén (fejlődési rendellenességet okozó) hatással van, melynek mértéke függ a bevitt alkohol mennyiségétől, minőségétől, de leginkább attól, hogy a terhesség mely szakaszában került az anya a szervezetbe. Legsúlyosabb következménye a szellemi visszamaradottság a megzavart agyfejlődés következtében. Az érintett gyermekek általában kis növésűek, a fejméretük is kicsi. Multiplex fejlődési rendellenességek alakulhatnak k náluk. Szívhibák, a külső nemi szervek elváltozásai, ízületi és bőrproblémák, jellegzetes arcfelépítés, hiperaktivitás.

Gyógyszerek

A legtöbb terhesség idején szedett gyógyszer a méhlepény közvetítésével átjuthat a magzat vérkeringésébe, és ott átmeneti vagy maradandó károsodást okozhat.

Úgy gondolom – szóljatok, ha nem így van – a thalidomid bébikről mindenki hallott. Ők voltak azok a gyermekek, akik csökevényes karokkal, lábakkal születtek egy egyébként más megbetegedésben kiváló, de akkoriban, a hatvanas években magzatvédőnek, enyhe nyugtatónak kikiáltott gyógyszer mellékhatásának következtében.

Nagyon fontos, hogy ha betegek vagyunk, és orvoshoz fordulunk segítségért, tájékoztassuk őt terhességünkről, hogy olyan gyógyszert válasszon, amit terhesség alatt is lehet szedni, bár a legtöbb gyógyszer tájékoztatóján az áll, hogy terhesség alatt nem szedhető. Mivel a magzat az első trimeszterben fejlődik a legerőteljesebben, a gyógyszerfogyasztás ekkor jelentheti a legnagyobb veszélyt. Azonban minden gyógyszer bevétele előtt mérlegelni kell, mivel léteznek olyan betegségek, melyek kezelés hiányában nagyobb veszélyt jelentenek mind a magzatra, mind az anyára. A leghelyesebb, ha ilyenkor konzultálunk nőgyógyászunkkal.

Kábítószerfüggőség

Fogyaszt itt valaki kábítószert? Leírjam részletesen? Inkább nem.

Röviden annyit, hogy a kokainfogyasztás gyakoribb vetélést, idő előtti méhlepényleválást okoz. A magzatban a központi idegrendszer és húgyutak fejlődési rendellenességét idézheti elő. Népszerűbb a marihuána fogyasztás. Nem bizonyított, hogy magzatkárosító hatása lenne, de nagy mennyiségben idegrendszeri és viselkedészavarokat okoz a magzatban.
Oszd meg másokkal is!
Mustra