Az ovisok közel fele szív cigarettafüstöt

Magyarországon a 18 évesek 35 százaléka dohányzik, 17 százalékuk pedig már 10 éves kora előtt elszívta élete első cigarettáját, írja a nol.hu. Az óvodások több mint 40 százaléka passzív dohányos és a családok felében legalább egy ember rendszeresen rágyújt. A dohányos családokban minden harmadik szülő füstöl gyermeke jelenléte mellett.


A gyermek jelenlétében dohányzó családokban a gyerekek fele naponta 6-10 cigaretta füstjét kénytelen beszívni, minden ötödik 10-20 cigarettáét, 11,5 százalékuk pedig ennél is többét, szabadnapokon még szomorúbb a kép. A legutóbbi felmérésekben a szülők 84,2 százaléka válaszolta azt, hogy örülne, ha megtanítanák gyermekét egy program keretében, hogyan védekezzen a passzív dohányzás ellen.


Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) óvodai és iskolai dohányzásmegelőzési programot indított Ciki a cigi címmel, most pedig a dohányzás megelőzését és a leszokást elősegítő honlapot az 5-8, 9-14 és a 15-20 éves korosztályok számára, számol be a nol.hu.

Mint korábban beszámoltunk, Az Európai Parlament nagy többséggel megszavazta azt a javaslatot, amely szorgalmazza, hogy két éven belül tiltsák be az uniós országokban a dohányzást minden munkahelyen, illetve a vendéglátóiparban, a középületekben és a tömegközlekedési eszközökön. Az európai képviselők szerint nem lenne szabad dohányozni az autóban sem, ha kiskorú ül benne, az egész unióban tilos lenne 18 év alattinak dohánykészítményt eladni, és cigarettaautomatát is csak úgy lenne szabad felállítani, hogy 18 éven aluliak ne férhessenek hozzá.
Oszd meg másokkal is!
Mustra