Mi a baj a tehéntejjel?

Egy korábbi posztomban leírtam, hogy nem szívesen adnék a 11 hónapos gyerekemnek tehéntejet, mivel azt gondolom, többet árt, mint használ. Olvasóink egy része felháborodott ezen, mondván: ha nincs tehéntej-allergiája, igya csak nyugodtan, jó az. Utánanéztem a kérdésnek.



A kanapén üldögélek, úgyhogy a nyomozáshoz még fel sem kell állnom. Kinyújtom a kezem, és megragadom Spock doktor művét, melyet egyébként a gyermek is előszeretettel lapozgat, azért van elöl. Nos, Spock doktor radikális vegetariánus, és azt javasolja: tehéntejet ne adjunk egyéves kor előtt, a kétévesnél idősebb gyereknek pedig már egyáltalán nem adna semmiféle tejterméket.


Hogy miért? Erről több oldalon át értekezik, és az ellenérvek között a következőket sorolja fel:

A tejben túl sok a telített zsír, nincs benne elég vitamin és ásványi anyag. Igen szegény vasban, emellett fogyasztása megzavarhatja a vas felszívódását a vérből. Kisgyermekeknél szabad szemmel nem látható vérzéseket okozhat az emésztőcsatornában. Mivel a tej amúgy is alacsony vastartalmú, a fentiek miatt vashiányt okozhat.

Nyomokban antibiotikumot, ösztrogént és más nemkívánatos anyagokat tartalmazhat.

Bár a tej jó kalciumforrás, a zöld levélzöldségek és a hüvelyesek is azok, ráadásul ezek vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és vasat is tartalmaznak, melyekben a tej szegény. A növényekben viszont nincsenek olyan nemkívánatos anyagok (állati fehérje, tejcukor, szennyeződések), mint a tehéntejben.

A tej súlyosbítója, sőt előidézője lehet olyan betegségeknek, mint az asztma, az idült fülgyulladás és bizonyos bőrproblémák.

Nagyobb gyerekeknél megszűnhet a tejcukoremésztés képessége, így a tej puffadást, hasfájást okozhat náluk.

Megragadom a laptopot, és tovább kutatok. Dr. Spock kollégája, a szintén amerikai Dr. Greene kevésbé radikális, ám ő sem tanácsolja az egyéves kor alatti tehéntej-adást. (Egyébként ez az amerikai gyermekorvosok hivatalos ajánlása is.) Mint weboldalán írja, a tehéntej túl korai bevezetése növelheti az ételallergiák kialakulásának kockázatát, valamint a cukorbetegség kialakulásában is közrejátszhat.

Spock a nagyobb gyerekeknek tehéntej helyett szójatejet javasol. Bár elismeri, hogy mindkettő allergizál, úgy véli, a kalciummal és D-vitaminnal dúsított szójatej egészségesebb táplálék a tejnél, és kevesebb gyereknél vált ki allergiát.

Az amerikai gyermekorvosok szövetsége azt ajánlja, hogy a tejet legkorábban 1 éves kortól, a tejtermékeket 9 hónapos kortól vezessük be. Ez előtt csak tápszert vagy anyatejet ajánl, illetve 4-6 hónapos kortól egyéb (nem tejalapú) táplálékokat is, fokozatosan. Indoklásuk szerint a csecsemők számára a tej túl sok fehérjét, nátriumot és káliumot tartalmaz, viszont túl kevés E vitamint, vasat és eszenciális zsírsavat. Emellett a tejfehérje és a tejzsír túlságosan megterheli a picik emésztését. A 2 és 5 év közötti gyermekeknek napi 6 adag tejtermék fogyasztását javasolják. Egy adag 1 dl tejnek vagy joghurtnak felel meg, illetve 2 dkg sajtnak.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága jóval tejellenesebb az amerikaiaknál. Ajánlásuk 12-24 hónapos kor után javasolja a tehéntej bevezetését. Ennek fogyasztását egy éves kor alatt semmiképp nem javasolják, de 1-3 éves kor között is elônyösebbnek tartják a speciális életkori követelményeknek megfelelôen elôállított tápszerek, „babatejek” fogyasztását.

Igyekeztem a másik oldalt is megszólaltatni, ám a tej egészséges voltáról csak a tejgyártó lobbi igyekszik meggyőzni a közvéleményt, az orvosok szkeptikusak. A tej védelmében a Tejgazdaságtan c. műből (szerk. Dr. Szakály Sándor, Dinasztia Kiadó, 2001.) idéznék:

"A tej összetétele ideálisnak mondható, mert mindent tartalmaz, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Emészthetősége kiváló, energia-összetétele kedvező, ez utóbbit a zsírtartalom változtatásával módosítani is lehet. Napi hat-hét dl tej elfogyasztása már fedezi kalciumszükségletünket."

Ha mégis úgy döntünk, hogy gyermekünknek tejet adunk, válasszuk a teljes (3,5%-os zsírtartalmú) tejeket. A két év alatti gyerekek fejlődéséhez szükségük van a természetes zsírokra, tehát ne a zsírszegény változatot adjuk nekik.

Egyévesnél fiatalabbak számára léteznek úgynevezett babatejek is, ezeket ajánlják a magyar gyerekorvosok. A babatejek módosított tehéntejkészítmények, összetételük a gyerekek számára emészthetőbb a sima tehéntejnél. Ezek a 3-as jelölésű tápszerek: por és folyadék formában is kaphatók. Ha tápszert veszünk, mindenképpen a gyermek életkorának megfelelő változatot válasszuk: az 1-es újszülötteknek, a 2-es 4 hónapos kortól, a 3-as 9 hónapos kortól adható. Ám ez már egy másik poszt témája.
Oszd meg másokkal is!
Mustra