Ajándékdobozok szalvétatechnikával

A szalvétatechnika vagy dekupázs sokkal nehezebbnek hangzik, mint amilyen valójában. Ajánljuk kezdő kreatív anyukáknak és csemetéiknek, akik saját kezű alkotásokkal szeretnék meglepni a családot karácsonyra. A Poronty kreatív technikai sorozatának első cikkében fadobozokat készítünk szalvétatechnikával.

Nézze meg képeinket!

Válasszunk egy fadobozt (kaspót), amelyet díszíteni szeretnénk. A speciális dekupázspapírokból vágjunk ki mintákat, figurákat ízlés szerint. Nekünk ez volt a legunalmasabb része a munkának, igyekeztünk hamar túl lenni rajta, ennek sajnos meg is lett az eredménye. Javasoljuk tehát, hogy kellő odafigyeléssel végezzék ezt a fázist, ha szép végeredményt szeretnének. Legjobb, ha körömvágó ollóval vágják ki a figurákat.


A lapos sörteecset segítségével a matt szalvétalakkal kenjük be a kivágott figurákat és tegyük a dobozra a kívánt helyre. Belülről kifelé simogassuk el a mintát, hogy ne gyűrődjön meg. Amikor mindent felragasztottunk egy oldalra, kenjük át az egészet a szivacsecsettel a fényes szalvétalakkal. Miután megszáradt, folytathatjuk a doboz következő oldalával.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagy igyekezetünkben néha (inkább gyakran) összekevertük a matt és a fényes szalvétalakkot. A végén jöttünk rá, hogy ha a matt ragasztó kerül felülre a fényes helyett, akkor bolyhos, koszos hatást kelt, ajánlatos tehát jól megnézni, mikor, hova, mit kenünk.

Lusta természetünknek köszönhetően muszáj volt kipróbálni, mi történik, ha nem mintát vágunk ki, hanem egy az egyben felragasztjuk a dekupázspapírt a dobozra. Hamar rájöttünk, hogy nagy valószínűséggel összegyűrődik, akárhogy simítgatjuk. Szalvétatechnikával egyébként szinte bármit lehet díszíteni, díszdobozt, képkeretet vagy akár üvegtányért is.

A gyerekek nagyon élvezték, hogy hatalmas ecsetekkel kenegethetnek össze-vissza, a végén pedig meglepően szép dobozok kerültek ki kezeik alól. A nagymamák legalábbis tutira el lesznek ájulva a karácsonyi ajándékoktól.

Hozzávalók:
Fa kaspó készlet, 5 darab 2860 Ft
Szivacsecset 278 Ft
Lapos sörteecset: 290 Ft
Szalvétalakk matt és fényes 2x1098 Ft
Dekupázs papírok: 280 Ft/db
Oszd meg másokkal is!
Mustra