Gagyi ajándékok csábítanak újságvásárlásra

Hogyan próbálják rávenni a szülőket, hogy megvegyék gyerekeiknek az újságos standon sorakozó méregdrága gyerekmagazinokat?



Veszélyes műanyag figura, törékeny hajcsatok, és idegesítő zajkeltő gyerekjátékok a novemberi lapszámokban. Körkép a gyerekújságokról.


Dörmögő Dömötör – sok vers olcsón

Nézzük, hogyan változott gyermekkorunk kedvenc magazinja! Ára a mai viszonyok között barátinak mondható, mindössze 305 forintért vesztegetik (előfizetéssel 215 Ft) a huszonhat oldalas kiadványt, a tesztelt gyerekújságok között ez a legolcsóbb.

Először is kézbe vettük az ajándék apró műanyag Shreket, gyermekeim aktuális kedvenc mesefiguráját, amelynek még apróbb kézfeje rögtön a kezünkben maradt. Kicsiknek ne adjuk oda a játékot, mert lenyelhetik a letörő darabot.

A novemberi számban nyolc gyerekvers, három mese, és rengeteg feladat: találós kérdések, fejtörők, nyereményjáték, a középső dupla oldalon pedig kivágható babaház található bútorokkal. Az Állatkerti híradóból megtudhatjuk, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykertben mandrillkölykök születtek. Ugyaninnen egy gyerek részére szóló ingyen belépő vágható ki. Hírt adnak még egy családi musicalről, és több gyerekprogramot is ajánlanak.

Nyilván még a Bindeez gyöngyös játékának visszahívása előtt került nyomdába a lap, a hátsó belső borítón a termék fél oldalas hirdetése található. Egyéb gyerekjátékokat is reklámoznak, nem csak a borítókon, a belső oldalakon is feltűnik egy-egy kisebb hirdetés.

Micimackó magazin – színes feladatok

Valószínűleg sokan leveszik az újságárusok polcairól ezt a kiadványt, mert a mellékelt hatalmas ajándék xilofon vonzza a tekintetet. Ekkor még nem sejti a kedves szülő, hogy százszor megbánja a választást, mikor a gyerek folyamatosan klimpírozik a zajos hangszeren.

Az 559 forintos lap 34 oldalas, vers egy szál sincs benne, helyette Micimackó és barátainak kalandjai követhetők nyomon, könnyen olvasható egy-két mondatos szakaszokra bontva, amelyekhez színes illusztrációk tartoznak. Játékos feladatokból sincs hiány, és a színes ceruzák kedvelői sem fognak unatkozni: kiszínezhetik Tigrist, Nyuszit és Fülest is. A megfigyelőképességet fejlesztik azok a kérdések, amelyekre egy-egy rajz alapján kell válaszolni, és a kedvenc pontösszekötős feladatommal is találkoztam. Akad még kivágós és számolós feladvány is.

A középső dupla oldalon poszter található. Ismeretterjesztő oldalak is színesítik a lapot, ebben a számban a bagolyról és a pingvinről láthatunk érdekes fotókat és olvashatunk róluk fontos információkat. A borítókon kívül nem találkoztunk hirdetéssel.

Hercegnők – csináld magad

Igazi csajos magazin, szintén ajándék termékkel ösztönzik a lányos anyukákat a vásárlásra, a legfrissebb számhoz hercegnős csatszettet mellékeltek, nagy betűkkel hirdetve az ajándékot, helytelen írásmóddal. A harmincnégy oldalas kiadvány 569 forintba kerül, a belső borítókon kívül itt sincs más hirdetés. A csatról pedig az első mozdulatra letörik a hercegnőket ábrázoló medál.

Hamupipőke, Jasmine és Csipkerózsika kalandjait követhetjük nyomon a lapban, képregény-szerű formában, kár, hogy a rajzok alatti szöveget annyira apró betűkkel szedték, hogy alig lehet elolvasni, még felnőtteknek is szemkápráztató a látvány.

A kiadvány különlegessége a rengeteg kreatív ötlet, a szokásos pontösszekötős, színezős és egyéb feladatok mellett kis hercegnőink készíthetnek báli meghívót, szívecskés dobozt, hercegnői bolerót és új frizurát is maguknak a magazinban található instrukciók alapján. A dupla oldalról Hamupipőke néz ránk csábítóan.

Jetix – újság nagyobbaknak

Külsejét tekintve ez a 690 forintos kiadvány hasonlít leginkább egy felnőtt magazinhoz, fotók, illusztrációk és szövegdobozok láthatók az élénk színű lapokon, nagyobbaknak való témákkal. Úgy, mint slágerlisták, könyvajánlók, új rajzfilmsorozatok bemutatói, képregények, poszterek, rejtvények, tévéműsor, cikkek, moziajánlók és játékleírások.

A gyerekműsorokat sugárzó tévécsatorna lapjának vonzó ajándéktárgya is nagyobbaknak való: egy Hanoi tornya névre hallgató fából készült fejtörőt csomagoltak a 48 oldalas újsághoz.

A Tiltott gyümölcs rovatban dupla oldalon olvashatnak ajánlót a Bourne-ultimátum című filmről a kis kíváncsiak, amely azért is érdekes, mert a mozifilm 16 éven aluliaknak nem ajánlott.

Következő cikkünkben újabb gyerekmagazinokat mutatunk be.
Oszd meg másokkal is!
Mustra