A gyerek elveri a szüleit

Ismerjük azt a zsibbasztó érzést, amikor gyermekünk jön és jön könyörögve: Anyaaa, játsszunk! Mielőtt még válaszolnánk, már mondja is, te leszel a cica, én meg az egér. S lelki szemeink előtt máris látjuk magunkat, ahogy négykézláb csúszunk-mászunk órákat, zsibbadt agytekervénnyel. Nos, előzzük meg ezt a vesztes pozíciót és ajánljunk mi játékot! Méghozzá olyat, amelyet garantáltan élvezni fog mindenki. Társasjátékok 7-8 éveseknek.

Családunk imádja a társasjátékokat, gyerek nélkül is simán nekiállunk játszani, amikor már alszanak a kölkök. Az egyik aktuális kedvencünk a Continuo (Schmidt kiadó) nevű kirakós játék, mely elnyerte Angliában az év játéka díjat.

A játék lényege kicsit hasonlít a régen oly nagy sláger tetrisre, csak itt nem alakokat, hanem színeket kell egymáshoz illeszteni. Minél több színkockát tudunk egymásba fűzni, annál több pontot írhatunk fel magunknak lépésről lépésre.

A játékot 2-4 játékos játszhatja, nem elfelejtve azt, hogy egy jó választás a következő játékosnak még több pontot hozhat. A játékidő megközelítőleg 30 perc. Első ránézésre egyszerű csak, azonban nagyon jól fejleszti a fejben számolást és a koncentrációt is, s a végeredmény csak a játék végén derül ki, nem kevés alkalommal meglepetést okozva a magabiztos szülőknek. Bolti ára 1500 forint.



A Quarto logikai társas egy nagyon összerakott és figyelmet élénkítő játék. A cél, hogy a látszólag egyszerűnek tűnő figurák valamelyik tulajdonságából egy sort kirakjunk. Mindeközben figyelni kell arra, hogy az ellenfél semmilyen egyforma tulajdonságú figurát ne tudjon egymás mellé helyezni.

Összpontosítsunk tehát a kerek, a négyszög, a sötét, a világos, a magas és alacsony, a lyukas és a teli jellemzőkre, a sorokra és oszlopokra, valamint az átlót sem hagyhatjuk, hogy átverjen minket. Máris olyan cizellált lesz az agyunk, mint egy kutatónak. Amennyire jó és finoman megmunkált, rendkívül igényes játék, annyira borsos az ára is, 6500 forintba kerül. (Gigamic) A 7 éves tesztalanyunk a 10. játék után már gyakorlatilag verhetetlen, míg a felnőtteknek továbbra is kemény dió a nyolcféle tulajdonság folyamatos figyelése.

Az amőba egyszerűbbnek tűnő játék, de megbolondítva azzal, hogy a korongokat csak fentről dobálhatjuk, egészen új gondolkodásra ösztökél. A gyermekem sokat játszik a Remek Emberrel, s ha eléggé figyel, nem nézi el a lehetőségeit, bizony meglepetést okoz vele apjának. Ezek után persze, hogy újra és újra előkerül a játék.

Egy menet 4 perc alatt lezavarható, így olyan anyabosszantó időpontokban is képesek játszani, mint hajmosás és hajszárítás között, esti mese után vagy fogmosás helyett.

Hogy ne csak olyan játékot vegyünk, amivel ketten lehet játszani, válasszunk egy igazi kis értelmiségi játékot, s vegyünk a már olvasni tudó gyereknek (valamint magunknak) Betűtorony társasjátékot. Ebben a játékban nem csak egy síkban lehet a szavakat gyűjteni, hanem egymásra is pakolhatjuk a betűket, annál több pontot kapunk érte.

Fejleszti a szókincsünket és nagyon jókat röhöghetünk, miközben bepróbálkozunk egy-egy szabálytalan, általunk kreált szóval. Vigyázat, a rossz helyesírók azonnal lebuknak, így korrepetálásnak sem rossz. (Parker, 3490 forint.) Ne lepődjünk meg, ha a mindenki csak egy kicsit segít a legkisebbnek, az simán megnyeri a játékot.

És végül az abszolút nyertes játék, amelyet igaz, hogy inkább mi, lump és közgazdász szülők játszunk, a Catan telepesei. Igaz, jóval ritkábban állunk neki, mint a fenti játékoknak, mivel elég hosszú egy parti és a kellékek kipakolása sem két perc. A Catant sokan stratégiai játéknak, én inkább alkudozós-mérgelődős játéknak nevezném.

Itt nem a megszokott fizetés vagy egyéb vagyon gyűjtése a lényeg, hanem búza, érc, kő, tégla és fa megfelelő időben és mennyiségben való felhalmozásával kell a leghosszabb utat kiépíteni, felépíteni a legtöbb házat és falut. Eközben egymással alkudozhatunk, kereskedhetünk, ráküldhetjük a szomszédra a rablót, ha jól esik. Garantálom, hogy a játék vége felé már egészen biztosan nem fogunk egy búzát adni még három bárányért sem, közben a kegyetlenebb játékosokat legszívesebben egy kanál vízbe fojtatnánk. A győzelem öröme magával ragadó, s emiatt legközelebb megint leülünk velük játszani. Bizony, nem olcsó játék, pláne, ha később bővíteni is akarjuk a tengeri vagy lovagi változattal. Az alapszett 7490 forint, ám ha szemfülesek vagyunk, már 4490 forintért is a miénk lehet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra