Milyen könyvet vegyünk karácsonyra várandós barátnőnknek?

A kismamáknak, leginkább első babaváráskor rengeteg idejük van olvasni. És miről is olvasnának legszívesebben, ha nem arról, ami odabent van: hogyan fejlődik a kicsi, milyen vizsgálatokon kell túlesni, mire számíthatnak a szüléskor és hogyan kell majd ápolni az újszülöttet? A Poronty olyan könyveket ajánl, amelyekkel megajándékozhatjuk várandós barátnőnket karácsonyra, még ha magas áruk miatt magunknak sajnálnánk is megvenni.

Eisenberg-Murkoff-Hathaway: Az a 9 hónap

Nemrég jelent meg a piacon a nagysikerű kötet teljesen átdolgozott, új kiadása, amelyet olyan kismamáknak ajánlunk, akik előnyben részesítik a hosszú leírásokat és nem igénylik a színes ábrákat, fotókat egy terheseknek szóló könyvben.

Ideális ajándék kispapáknak is, nekik külön fejezetet szántak, amelyben a kirekesztettség érzéséről olvashatnak, rengeteg érdekes információt tudhatnak meg a terhesek életmódjáról, testi-lelki változásairól, a várandósság alatti szexuális életről és megnyugtató válaszokat kapnak különböző aggodalmaikra és kiderül az is, hogy az apákat is érintheti az úgynevezett baby blues, avagy a szülés utáni depresszió.



A hatszáz oldalas könyv szinte minden kérdésre választ ad, amely a várandósság során felmerül, végigkövetve a terhességi hónapokat. Hasznos tippek olvashatók többek között táplálkozás, öltözködés, vizsgálatok, szülés, szoptatás, gyermekágy témakörben, de segítséget nyújt az orvosválasztásban, a diétázásban és a terhesség alatt fellépő egyéb nyavalyák megoldásában is.

Park Kiadó, 2007. 6000 Ft

Heidi Murkhoff, Mazel Sharon: Az a 9 hónap: Terhesnapló

Az előző könyv kiegészítése ez a spirálos füzetecske, amelyben a terhes nő megörökítheti várandósságának minden fontos eseményét a pozitív terhességi teszttől addig a pillanatig, amíg a gyermeket a karjában tartja. 

A naplóban különböző kérdések segítik a kismamát, hogy olyan eseményeket örökíthessen meg, amelyekre később nem emlékezne, például: Szagok, amelyektől rosszul leszek, Legviccesebb terhességi eseményem, A legszebb dolog, amit a partnerem tett értem szülés alatt. 

A kiadvány leghasznosabb része a két belső borítón található zsebecske, amelybe a gondozási könyv és egyéb orvosi papírok helyezhetők.

Park Kiadó, 2007. 3000 Ft 

Dr. Jane MacDougall: Terhesség hétről hétre

Rövid, vékony könyv, sok színes fotóval. Olyanoknak jó, akik nem szeretnek sokat olvasni, de azért szeretnék tudni, mi megy végbe testükben-lelkükben a várandósság alatt. Hetekre bontva olvashatók a terhesség alatt történő vizsgálatok, változások, a bébi mérete és elhelyezkedése a pocakban. Ezeken kívül életmódtanácsokat adnak, segítenek összeállítani a kórházi csomagot és berendezni a babaszobát is. A szüléssel külön fejezet foglalkozik, a vajúdást segítő tippektől a császármetszésen és természetes szülésen keresztül az újszülött érkezéséig rengeteg olvasmányos és rövid leírást találunk. Érdekesség, hogy az otthonszülésre is felkészít, már amennyire négy rövidke bekezdésben lehet.

Alexandra Kiadó, 2005. 1999 Ft

Dr. Stuart Campbell: Terhesség napról napra

Ez tipikusan az a könyv, amelyet magunknak minden valószínűség szerint nem vennénk meg, de jól jöhet, ha végképp nem tudunk mit kitalálni friss terhes ismerősünknek. Az írólap méretű könyv vastag fényes lapjain 3 dimenziós ultrahangfelvételek láthatók: a terhesség minden napján egy-egy felvétel. Bár az egymást követő oldalakon nem látható túl nagy különbség a fotók között, azért az icipici embrióból a végére azért kifejlődik a születésre kész magzat. A fotók mellett kivételesen nem a baba méretei olvashatók, hanem a terhességgel kapcsolatos dolgok, igaz, kissé kaotikusan: linea nigra, zenehallgatás, hajápolás, hanyatt fekvés, izomgörcsök, lánynevek és még számtalan egybekezdésnyi információt találhatunk a könyvben elszórva. Még szerencse, hogy a végén a tárgymutató segítségével tudunk keresni. Ha oldalról nézzük a könyvet, a könyv harmadának rózsaszín, a másik harmadának kék, a harmadiknak pedig sárga színű a széle, ezzel érzékeltetik a terhesség trimesztereit.

Alexandra Kiadó, 2006. 2699 Ft

Vicki Iovine: Barátnőim a terhességről

Olyan kismamának ideális, aki unja már a sok hagyományos terheskönyvet és olyan izgalmas, személyes tapasztalatokat olvasna a terhesség alatti változásokról, amelyek nem titkolják el a negatív élményeket sem. Mindezt egy négygyermekes nő tolmácsolásában, aki olyan stílusban osztja meg tapasztalatait, hogy olvasás közben úgy érezzük, mintha egy kávézóban csevegnénk a barátnőinkkel. Az írónő humorosan és némi öniróniával eleveníti fel, milyen problémákkal kellett szembenéznie neki és barátnőinek a terhesség alatt. Terhességi hülyítések és tévhitek, valamint a várandósság kevésbé élvezetes részei is felszínre kerülnek.

Még nem vagy már szült nőknek is szórakoztató olvasmány, de ajánljuk bátor apukáknak is, akik biztos mosolyogva fogják olvasni, hogy egy nő szerint mit éreznek ők, amikor terhesség alatt szeretkeznek. 

Park Kiadó, 2500 Ft 

Marshall H. Klaus: A csodálatos újszülött

A vékony, fekete-fehér könyv rendhagyó módon közelíti meg a bébitémát. Nem gyakorlati tanácsokat ad, hogy hogyan kell fogni a kisbabát vagy mennyit kell ennie, hanem a pici képességeire helyezi a hangsúlyt. A legújabb kutatások eredményeit mutatja be már a születés előtti időszakból. Ezek szerint például a magzat maga dönti el, mikor szeretne megszületni.

Külön fejezetek foglalkoznak a baba különböző érzékszerveivel, megtudhatjuk, mit és hogyan lát a baba, milyen a hallása, a tapintása, ízlelése és szaglása. A kicsi mozgásáról is sok érdekes információ található a könyvben, de izgalmas az érzelmek és arckifejezések fejezet is, amelyből kiderül, hogy az egyórás kisbaba is ki tudja már fejezni, ha szomorú. Egy képsorozatban pedig bemutatják, hogyan utánozza a baba a nagypapája arckifejezéseit.

Jaffa Kiadó, 2005. 2490 Ft.

Penelope Leach: Picik és kicsik

A gyermekfejlődésre specializálódott kétgyermekes pszichológus tízévnyi tapasztalatát osztja meg a szülőkkel és igyekszik áthidalni az elméletek és gyakorlatok közötti szakadékot a nyolcadik kiadást megért könyvben. Fényes, vastag lapokon olvashatók a gyermekekkel kapcsolatos tudnivalók, fejlődésmutatók, táplálkozás és gondozás, fogzás, sírás, alvás és még számtalan téma újszülöttkor, kisbaba, nagyobb baba, tipegő és óvodás korosztályra bontott fejezetekben. Minden benne van, ami gyermekneveléssel és -gondozással kapcsolatos. Kezdő családoknak ideális.

Park Kiadó, 2004. 8500 Ft

Dr. Frances Williams: Babaápolás lépésről lépésre

Kezdő szülőknek ajánljuk a könyvet, azoknak, akik gyakorlati tanácsokat szeretnének kapni a babaápolás témakörében a karba vételtől a büfiztetésen át a fürdetésig. A kiadványban rengeteg színes fotó található, amely megmutatja például, hogyan kell tisztába tenni egy fiú csecsemőt, de megtanítja a baba helyes mellre tételét és a tapasztalt anyák rutinszerűen végzett feladatait, például az öltöztetést is. Környezettudatos szülőknek praktikus tanácsokat adnak a textilpelenka használatáról és annak kezeléséről. A könyv végén a beteg baba ellátására és a közös játékokra is adnak ötleteket.

Hajja & Fiai Könyvkiadó, 2004. 1995 Ft

Jordina Casademunt: Az egészséges és szép mell

Nem kifejezetten kismamáknak írt könyv, de mivel olyan témával foglalkozik, amely sok kismamát és anyukát izgat, mégis ajánljuk nekik is. A statisztika azt mutatja, hogy a nők nagy része eleve nem elégedett a mellével, leginkább a mérete miatt. Nem ismerek olyan nőt, akinek ne jutott volna eszébe terhessége során, hogy mi lesz a melleivel szülés és szoptatás után: megereszkedik, lógni fog, eltorzul?

Szemléltető fotókon bemutatják, hogyan kell masszírozni a mellet terhesség alatt és hogyan lehet megoldani a szoptatáskor felmerülő problémákat, például a mellgyulladást, a bimbóberepedést és táplálkozási tanácsokat is kapunk. Azért a könyv végén szó esik a plasztikai sebészetről is.

Alexandra Kiadó, 2007. 3699 Ft

Gyermekeink egészsége

A könyvben nem csak gyerekbetegségek leírásai és gyógymódjai olvashatók. A gyermek fejlődésének bemutatása után táplálkozási tanácsokat adnak konkrét mintaétrenddel kiegészítve. A kötetben az érzelmi egészség és gyermeknevelés témaköréről is kapunk információkat és felhívják a figyelmet a sport és testmozgás fontosságára is. Szinte minden családban előfordult már enyhébb vagy súlyosabb gyerekbaleset, forrázás, leesés, ezek megelőzéséről és a balesetet követő teendőkről és elsősegélynyújtásról is olvashatunk.

Alexandra Kiadó, 2006. 2999 Ft

Ízek, illatok, fortélyok

Kreatív elfoglaltságot kedvelőknek ajánljuk, akár kezdőknek is, rengeteg ötletet tartalmaz az otthon csinosításához, díszítéséhez. Tapasztalatlan háziasszonyok megtanulhatják, mi minden kell a kamrába, hogyan kell díszíteni, ajándékot csomagolni, befőttet eltenni. Sok receptet is ki lehet próbálni és készíthetünk saját fűszerkeveréket, ízesített sókat és olajokat.

Ötletek, tippek olvashatók még a fürdőszobával kapcsolatban, a szépségápolás témakörében, sőt, akár boszorkányok is lehetünk: krémek házi készítése is megtanulható a könyvből. Az év ünnepeinek szokásait és díszeit is bemutatják, mindezeket 160 színes fotókkal teli oldalon.

Aréna2000 Kiadó, 2006. 4290 Ft

Emlékkönyv: A baba első öt éve

A különleges borítású emlékkönyv, melynek elején bájos kötött cipőcske díszeleg, jó ajándék egy babát váró párnak. Már a terhességről is feljegyezhetők az édesanya gondolatai. A főszerep azonban a kicsié, az első öt évének minden fontos eseménye lejegyezhető a könyvbe, például a keresztelő, az első élmények, ételek, barátok, de a családfa is. Fotók beragasztására is van lehetőség. Ráérős anyukák még levelet is írhatnak gyermeküknek, aki bizonyára érdeklődve fogja olvasni húsz év múlva, hogy hogyan tanult meg járni. Kapható kislányos rózsaszín és kisfiús kék változatban is.

Alexandra Kiadó, 2006. 3999 Ft

Anne Geddes-Celine Dion: Miracle – a születés csodája

Végül pedig bemutatunk egy könyvet, amelyet Anne Geddes rajongóknak és hormontúltengett, érzékeny kismamáknak ajánlunk. A világhírű gyermekfotós egyik legszebb albuma ez, melyben gigantikus méretű fotók láthatók egészen pici babákról. A könyv kükönlegessége, hogy Celine Dion közreműködésével készült. A kiadvány elejébe az ismert kanadai énekesnő cédéjét rejtették, amelyen 13 dal található, a könyv hátuljából pedig egy dvd varázsolható elő, amely bepillantást enged a kulisszák mögé: megfigyelhetjük a fotózás menetét és megtudhatjuk, hogyan is készültek a sokakat taszító, de legalább annyi rajongót vonzó különleges fényképek Celine Dionról és a babákról.

A kötet több mint 80 fotót tartalmaz, amelyet a cédé dalszövegeinek részletei illusztrálnak. A borítón az énekesnő és egy mindössze hatnapos bébi látható.

Alexandra Kiadó, 2005. 12990 Ft

Oszd meg másokkal is!
Mustra