Hétvégi programok: Áll a farsangi bál

Február első hétvégéje természetesen a farsang jegyében telik. Tudja ezt minden szülő, aki gonddal szabja és varrja a királynő- és Batman-jelmezeket éjszakánként, és előre könny csordul a szemébe, a kis angyal mosolyára gondolván.

Ha valami igazán autentikusra vágyunk, és belénk költözött az utazási láz, irány Mohács és a busójárás, a látványos tavaszköszöntés ünnepe. A hagyomány szerint a sokác lakosság álarcba és állatbőrbe bújva, kereplővel zajt csapva űzte ki a törököket a városból. Szombaton egész nap vásár, vasárnap délelőtt gyerekkarnevál, a helyi iskolák jelmezes felvonulása és a busócsoportok bemutatkozása lesz látható. Este máglyagyújtás, a kettő között utcai farsangolás, hejehuja és néptánccsoportok mindenfelé.



Szombaton tartja farsangi rendezvényét a Fővárosi Állat- és Növénykert. Az egész napos játékos vetélkedő mellett színpadi programok, jelmezverseny, ugrálóvár, valamint a Makám és az Alma együttesek koncertje várja a családokat. A jelmezben érkezők ezen a napon díjmentesen látogathatják az Állatkertet.

Szentendrén a Skanzenban is Farsangfarki mulatsággal várják szombaton tíztől ötig az arra éheseket. A farsang farka farsang-vasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd, azaz a farsang három záró napja a fékevesztett mulatságok, maskarázások, bálok kitüntetett ideje. A fonóban mesét hallgathatunk, fonhatunk, népi játékokat játszhatunk. Egész nap maskarás játékok lesznek: Cibere vajda és Konc király viadala,  medvetáncoltatás, tuskóhúzás, téltemetés. A kézművesműhelyben reneszánsz álarcot, busómaszkot, sapka- és harisnyamaszkot, valamint különféle állatmaszkokat készíthetnek a gyerekek. A hasunkat sem kell félteni: csörögefánk, zsíros kenyér, sült krumpli, forró tea és forralt bor vár ránk. Délben Aprók tánca, délután moldvai táncház fél négytől.

Kisebbeknek kisebb farsangi mulatsággal szolgál vasárnap 16-17-ig a Kolompos a Rózsa Művelődési Házban, avagy a Marczibányi művház vasárnap tíztől a szokásos Kőketáncházban, ahol Mackóbál lesz. Lehet mackós ruhában menni, kedvenc macit cipelni, majd szépségversenyeztetni, végül mackót táncoltatni.

Itt egyéb nagyszerű programok is lesznek, ha nem vagyunk farsangfüggők, ki ne hagyjuk: szombaton tíztől nemezelő műhely és tűzzománckészítő-műhely, közben baba-mama holmikat csereberélhetünk.

Kettőtől Varázslóiskola, ahol a 9-16 éves gyerekek ismerhetik meg kicsit jobban önmagukat a művésztanárok szakavatott vezetésével. Ebben a hónapban a tökéletes ember a téma: eljátszhatunk a gondolattal, hogy ha az emberi tulajdonságok között szabadon válogathatnánk, a nekünk tetszőket emberbe gyúrhatnánk, életre kelthetnénk... nos, mit tenne az új ember, a tökéletes ember a legnehezebb helyzetekben?

A kicsiknek mindeközben családi szombat: játszószőnyeg, diavetítés és Szabó Magda Tündér Lalájának adaptációja, melyben ők is részt vehetnek, legyőzhetik a gonosz varázslót, Áterpátert, és segíthetnek Tündér Lalának, aki nagyon nagy bajba került.

Aki komolyabb művészeti tevékenységre vágyik, az menjen szombaton délelőtt a Ludwig Múzeumba, ahol lumú műhely nagyobbaknak, kis.műhely kisebbeknek.

A szerző preferenciáját képező óbudaiaknak két programot ajánlunk helyben: az Óbudai Művházban vasárnap tízkor az Európai Bohócválogatott lép fel: koncert, kórus, jelmezek minden mennyiségben, mindez a Budapest Ragtime Band énekesnőjének vezetésével.

A Csillaghegyi Közösségi Házban kellemes farsangi Csillagdélután szombaton négytől ovisoknak-kisiskolásoknak: balázsolás, álarc-készítés, farsangi mulatság, játszóház, diavetítés, filmvetítés várja az ücsörögni vágyókat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek