Alváshiány vagy túlsúly miatt feledékenyek a kismamák

Bizonyára sokan tapasztalták, hogy terhesség alatt a memóriájuk nem működik úgy, mint azelőtt: a várandós kismama képes elfelejteni, mit is akart vásárolni a boltban vagy simán ott hagyja a kávéját a konyhában, amelyre órákkal később talál rá jéghidegen. A terhességi feledékenység okait több kutató vizsgálta, ám egyelőre csak találgatnak: alváshiánnyal vagy túlsúllyal hozzák összefüggésbe a jelenséget.

A sidney-i New South Wales-i Egyetem kutatója, Julie Henry és csapata az elmúlt tizenhét év tizennégy kapcsolódó tanulmányát vetette össze, írja az MTI német Süddeutsche Zeitung cikke alapján. Míg a várandósok több emlékezetfunkciója hibátlanul működik, egyes feladatoknál lényegesen alulmaradnak babát nem váró társaikkal szemben. Ilyen például, ha egy folyamatot kell megtervezniük, vagy új információt, mondjuk egy számsort kell megjegyezniük - magyarázza Henry.


Azt az információt, ami viszont már a hosszú távú memóriában benne van, például családtagok telefonszámát, gond nélkül előhívják. Ez magyarázatot ad arra, hogy egyes tanulmányokban miért sikerült hibátlan memóriateljesítményt mérni a várandós nőknél, másokban meg miért nem - a memória más-más funkcióit vizsgálták.

A hiányosság okát illetően a tudósok csak találgatni tudnak. Julie Henry szerint a megváltozott életstílus tehető felelőssé. Kollégája, Heidi Danker-Hopfe berlini pszicho-fiziológus, lehetségesnek tartja, hogy a csökkent emlékezőképesség az ilyenkor tipikusan jelentkező alvászavarból eredő alváshiánnyal magyarázható, írja az MTI. 

Martin Hautzinger, a Tübingeni Egyetem klinikai szakpszichológusa pedig egy teljesen szimpla magyarázattal rukkol elő: a plusz kilók jelentős fizikai terhet rónak a várandós anyákra, és ez a fizikai igénybevétel megnehezíti a mentális erők mozgósítását.
Oszd meg másokkal is!
Mustra