Magyar siker és büszkeség: A Dévény-módszer

Amikor a gyermek mozgásfejlődése feletti aggodalmunkat felváltja az a biztos tudat, hogy valakinek meg kell őt mutatni, természetesen először a gyerekorvos és a védőnő jut az eszünkbe. Már ez is nagyon jó, mert lehet akkora szerencsénk, hogy időben felismerik ők is a speciális fejlesztés szükségességét. Mert bizony sokszor ők sem. Ha még soha nem szembesültünk ugyanis azzal, hogy gyorsan gyógytornászt, mozgásfejlesztőt, masszőrt keressünk, nem tudjuk, hogy merre kell indulnunk. Lehetséges, hogy rövid idő alatt megjárja anya a gyerekkel a Pető Intézetet, a Korai Fejlesztőt, az indiai masszázst, dobálózhatnak fölötte a Katona-módszerrel és mire eljut a megfelelő helyre, a sok információtól, ha más nem, zaklatott az biztosan lesz. Ezért a legcélszerűbb felkeresni először egy neurológust, aki azt is meg tudja mondani, hogy a gyerek adott baján konkrétan hol segítenek a legjobban.


A két leggyakoribb probléma, amivel az anyukák találkoznak a már egészen pici babájuknál, a túl feszes és a túl laza izomtónus. Az előbbinél a túlságosan feszes, visszahajló tartás, hátrafeszített nyak hívja fel a figyelmet, az utóbbinál pedig a végtagok szétcsúszása, petyhüdtsége, a nyak gyengesége, nem tartása. Ezeket a jeleket észrevéve, ajánlatos felkeresni egy gyógytornászt, aki a Dévény-módszerrel dolgozik

Dévény Anna módszere elsősorban a szülési sérült koraszülöttek és újszülöttek gyógyítására, illetve állapotuk jelentősjavítására a leghatékonyabb, de mozgássérültek rehabilitációjában is sikeres. A gyógytornász és művészi torna szakedző 1976-ban kezdte el fejleszteni az addigi módszerektől teljesen eltérő mozgásrehabilitációs rendszerét, mely ma Dévény Speciális manuális technika, DSGM néven ismert.

Tévedés lenne azt hinni, hogy a Dévény-módszer masszázs, bár a külső szemlélő annak tekintheti, amit ráadásul a gyerek végig üvölt, nem úgy, mint az otthoni pihe-puha olajos masszírt. A kezelés azonban nem fájdalmas, a hiedelmekkel ellentétben, talán kellemetlen.

Az eljárás lényege, hogy a kezelés alatt direkt módon stimulálják az idegrendszert. Az ínak az idegrendszer perifériás részét is képzik, s azt ingerelve jeleket adnak az agynak, ami visszacsatolásként jelt ad az izmoknak. Az indirekt mozgások (úszás, torna, játék) a kimaradt mozgásokat nem indítják be, a DSGM azonban beprogramozza az agyba ezeket, s később elő is jönnek. A technika rendkívül alapos, minden idegvégzősét érint, még a száj belsejében is dolgozik a dévényes, ugyanis a hypotónia nyelési problémákat is okoz, így ott is kell masszírozni.

Nagyon fontos, hogy korán eljussanak a kis páciensek a megfelelő helyre, ugyanis kutatások bizonyítják, hogy az agynak öt hónapos koráig van olyan tartalék sejtállománya, amit a módszerrel aktivizálnak, s ez igénybevétel nélkül, öt hónap után leépül. 1-2 éves korban is jó eredmények érhetőek el, a 2-3 éves időszakban viszont új mozgások előhívására már kicsi az esély. A szülési sérült koraszülöttek és újszülöttek 75-80 százalékban gyógyíthatóak, illetve állapotuk javítható, ami nagyon jó eredmény, s egyéb moozgásrendszert érintő betegségeknél is hatékony.

A DSGM-et 1994 óta a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Fiziotherápiai Tanszék szervezésében oktatják három félévben. Ma már jóval több, mint 100 szakember dolgozik szerte az országban, s kisebb utazással még vidékről is elérhetőek, alkalom adtán házhoz is jönnek, ha igény van rá.

Egy állapotfelmérés tehát soha nem árthat a gyereknek, s ez után tudja megmondani a gyógytornász, hogy milyen rendszerességgel (egy kezelés 60 perc, heti egytől állapottól függően minden nap is lehet) kell az alapos kezelést ismételni és meddig. A kezelések sokszor nagy anyagi terhet jelentenek, azonban lehet rászorultság alapján kedvezményt, vagy térítésmentességet igényelni. S talán hamarosan eljutunk odáig is, hogy minden szülészeten lesz arra is lehetőség, hogy egy DSGM szakértő minden újszülöttet megvizsgáljon és akinek szükséges, időben kezelést is kapjon.

forrás: www.deveny.hu
Oszd meg másokkal is!
Mustra