Hétvégi programok: gyereknap orrvérzésig

Az anyák napja és a pünkösd után itt a következő összecsapás, a gyereknap, amikor minden gyereknek boldognak kell lennie! Értitek, úgy, mint szilveszterkor a nagyoknak, mindenképpen fergeteg-partizni kell. Az alaptézisem az, hogy amúgy is legyen minden gyerek boldog és lessék a kívánságaikat, meg nyaljuk a feneküket, ne csak ilyenkor. Mert nőnapkor a kezünkbe lehet nyomni egy fonnyadtka hóvirágot azzal a szöveggel, hogy nálunk minden nap nőnap van, de a gyereknap az más.



Ezt mutatja az a sok játszótér, liget és tér, ahová kiviszik azokat a gyerekeket is, akiket amúgy nem, s ennek következtében kanállal kell benyomni Pityut mindenhová, mert olyan a tömeg van. Szóval, ha elég dekadensek vagyunk, és jól ki akarunk szúrni Pityuval, ne vigyük sehová! Ami persze mégiscsak rossz lenne, mert annyi, de annyi jó program lesz, hogy alig fér el. Levezetésül pedig hegyezzék a pupillájukat a felnőttek is, hátha csurran cseppen a végén nekik is valami!


Millenáris A múlt héten önkénteseket toboroztunk, most pedig ajánljuk szombatra a United Way Mindenki Gyereknapját, (máj.24.) , ahol egészséges és nem egészséges gyerekek játszhatnak együtt. Lesz zene (Makám, Szabó Csilla, Nemadomfel együttes és még sok fellépő) kézműveskedés, móka, kacagás, az önkénteseknek pedig ezúton is köszönjük a segítséget.

A zuglói Millenáris Velodromban, az egyetlen hazai, s Európa legrégebbi kerékpályáján kerül megrendezésre egy jó kis megmozgatós gyereknapi biciklis program (máj. 24.). Lesz bringaverseny (10:30), bringalabirintus, a piciket játszósarok várja, lesz eszem-iszom, valamint a hangulatért stílusosan egy Hajti Pajti (Hajtás Pajtás) felel majd: Sinka Károly, alias Sinya.

Művészetek Palotája Vasárnap (máj. 25. ) 10:00 órától kezdődnek a programok, rengeteg zenés előadással, ismert fellépőkkel. Többek között a Kolompos 14:15 órakor lép fel, a Kaláka pedig 17:00-kor. Ezen kívül lesz Cifra Palota a Cimborával, Ókori, egyiptomi, görög, római, középkori és reneszánsz, valamint budapesti játszóház, végül, de nem utolsósorban Ludwig Kreatív sarok. 11:15 órakor Palya Bea koncertje lesz látható és hallható a Szabadtéri Színpadon, 16 órakor pedig Ghymes koncert lesz.

Kossuth tér, vasárnap: Kormányunk (nem az, amelyikkel a kocsiban keverünk) idén gyereknap alkalmából látványos, érdekes és tanulságos programokkal lepi meg gyermekeinket (máj. 25.) Ott lesznek az Országos Mentőszolgálat, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Budapesti Rendőrfőkapitányság, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Magyar Honvédség és a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság munkatársai. Így, aki biztonságban szeretné tudni a gyermekét, ide jöjjön, minden oldalról védve lesz. Lazításként lesz katonai arckifestés, mini tömlőgurító-verseny, katonai járműkészítés, vihar-szimulációs gyakorlat és egyéb érdekességek. Ott lesz Erdei Madár Zsolt, Szabó Győző kislányával érkezik, Gubás Gabi egyéves fiával, valamint Kolovratnik Krisztián és Kammerer Zoltán.

Erzsébet tér: WAMP, Másképp- a sérült fiatalokért. Május 24-25-én ismét benépesül a tér, a standokon érdekes, egyedi iparművészeti tárgyak, kézzel készített ruhák, táskák, cipők, bizsuk és más kiegészítők, illetve dísztárgyak vásárolhatók meg. Szombaton egész nap koncertek és divatbemutatók lesznek, vasárnap pedig a Mosoly Otthon alapítvány, azaz a MOHA támogatásával üzemelő lakóotthonokban élők munkáit meg is lehet vásárolni.
Fővárosi Állat- és Növénykert: (máj. 25.) Vasárnap egész napos családi vetélkedővel, játéksarokkal, arcfestéssel, valamint gyermeknapi hangversennyel várják az apróbb és nagyobb látogatókat az Állatkertben. A több állomásból álló, játékos családi vetélkedőn reggel 9-től délután 6-ig lehet részt venni. A gyermeknapi programok mellett ezen a napon is látványetetésekkel, a látogatók közé kihozott állatokkal, kígyósimogatással és egyéb programokkal is igyekeznek a közönség kedvében járni az Állatkert munkatársai.

Zöld pardon: Vasárnap (máj. 25. 10-16ig) Gyereknap lesz itt is, végre, hurrá, vihetjük a gyerekeket is, igaz, nem kell attól félnünk, hogy „gömbölyű talpú” cipőben közlekedő fiatalok közé keverednek. Ugyanis reggeltől estig foglalkozásokkal, közötte játékos programokkal, gyermekműsorokkal kedveskednek a főváros legkisebbjeinek. Lesz ugrálóvár, néptánc kicsiknek, sorverseny, kézműveskedés, valamint Szalóky Ágnes Cipity Lőrinc előadása. Az esemény díszvendége: az SOS Gyermekfalu.

Városliget: Természetesen most sem maradnak program nélkül e hely rajongói. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Fővárosi Önkormányzattal közösen immár tizennyolcadik alkalommal rendezi meg gyermeknapi rendezvénysorozatát a budapesti Városligetben, 2008. május 24-25-én.

Ha nem féltjük a gyereket a naptól, vagy bekenjük több réteg naptejjel, akkor világrekord kísérletre várnak minket a Városligeti Műjégpályán (máj. 24. 11:00) , a Házigazda-műsorvezető Bagi Iván, Nacsa Olivér. Lesznek sztárfellépők, koncertek, divatbemutató és egy napra stranddá varázsolják a Városligeti Műjégpályát, homokkal, strand-sportpályákkal és óriási méretű befüvesített területtel.

Margitsziget: Idén is lesz a szigeten gyereknap, a Nagyréten és a Bringóvárnál. A legkisebbeket Dörmögő Dömötör játszóházával, mesével, mókával, bohóckodással és bábszínházzal, a nagyobbakat a LazyTown- Egészségvárossal, sok-sok alkotó kuckóval, kalandozással, táncházzal és muzsikával várják.

VIDÉK

Kecskemét: Halász Judit sosem pihen, ezen a szombaton (máj. 24. 15:30)a Malom Központban lép fel.

Makó: Halász Judit vasárnap (máj. 25.) 17:00-ra már ide is érkezik, s koncertet ad a Media Markt Szabadtéri Színpadon.

Tatabánya: Szombaton a Közművelődés Házában a Három Székláb című Kaláka gyerekműsor lesz 10 órai kezdettel, 18 órakor pedig a Sebő együttes lép fel.

Szeged: Széchenyi tér, Újszegedi liget: Szegedi Hídvásár szárnyas sárkányok csepűrágóival, garboncás utcaművészekkel és egyéb látványosságokkal.

A Csokonai Művelődési Házban szombaton (máj. 24. 10:00) gyereknapi rendezvény lesz, vetélkedővel, gyermek előadásokkal és természetesen kézműveskedéssel.

Szentendre Veszprém: (máj. 25) A veszprémi állatkert, amely idén ötven éves, várja az egész családot. 14 éven alul a belépés ingyenes, s számtalan program várja (az állatok megcsodálásán kívül) a lelkes állatbarátokat. Ezen kívül az érdeklődők bábelőadáson és interaktív játékokon vehetnek részt.

Ajka: A Városi Strand területén vár kicsiket és nagyokat egyaránt a gyereknapi forgatag vasárnap (máj. 25.) 14 órától. A programok a reneszánsz jegyében zajlanak, s a napot Bergengóc Zenegóc Együttes gyerekkoncertje zárja 17:30-kor.

Keszthely: Hogy a Balaton környéke sem maradjon ki, városi gyereknapra várják az érdeklődőket a Goldmak Károly Művelődési Központ és Szabadtéri Színházban 15 órától. Lesz hajózás, játszóház, bábelőadás a reneszánsz jegyében.

GYEREKMENTES ÖVEZET

A sok gyereknapi program átolvasásától is kifáradtunk már, nemhogy azok részvételétől. Legyünk hát egy kicsit önzőek és találjunk egy kis saját programot a zsúfolt hétvége alatt is.

Ha valaki megteheti, nézzen el a Vesztegzárba Székesfehérváron, mert a fellépők, a Ludditák, akiket már régen meg szeretnék nézni élőben. Miután visszaénekelték a Tilost az éterbe, új albumot adtak ki, élőzenekari kísérettel, nagyon ütős lett, mint ez a daluk is.

A népzene szerelmeseinek élmény lesz a Lovasi Andrással és Ferenczi Györggyel 23-án fellépő Csík zeneakar a gödörben, 26-án hétfőn pedig világsztárt, Nick Cave-et köszönthetjük a Pecsában.
Oszd meg másokkal is!
Mustra