Terhesvitaminok: a drágább jobb?

Sok mindent tehetünk születendő gyermekünk egészségéért, a helyes táplálkozás és az egészséges életmód mellett (vagy inkább annak szellemében?), lehetőségünk van különféle, terheseknek ajánlott vitaminok rendszeres szedésére. Sok kérdés merül fel a leendő mamákban ezekkel kapcsolatban, s az orvosok hozzáállása is más és más. Míg néhány nőgyógyász feleslegesnek tartja egészséges étrend mellett, s óvja a mamát-babát az esetleges elhízástól, addig mások mindenképpen javasolják a rendszeres szedését.



Van, aki önszorgalomból alkalmazza, van, aki enné, de nem bírja. Így vagy úgy, ártani bizonyára nem fog senki velük. Mégis, mit szedjen a kismama? A gyógyszertárakban ugyanis számos vitaminkészítmény található, melyek összetétele hasonló, árfekvésben azonban van némi különbség közöttük, ha nem is annyira térnek el összetevőikben. Kíváncsiságból összehasonlítottuk az összetevőket egy sima vitamin készítménnyel is, amiben jóval több volt a vitamin, viszont kevesebb az ásványi anyag és nyomelem. Így ettől nem lettünk okosabbak, nem támasztja alá azt az összeesküvés elméletünket, miszerint azt is nyugodtan szedheti a kismama.

Mi alapján döntenek a nők? Amit a nőgyógyász, vagy a gyógyszerész (bocsánat, gyógyszergyártó) promótál? Vagy amit a barátnő? Vannak, akik kizárólag ár függvényében vásárolnak, de az is lehet, hogy valaki csak az összetevőket nézi. A Poronty most megmutatja.


Elevit

Az orvosok által talán a legjobban preferált készítmény, mely 12 féle vitamint, 4 féle ásványi anyagot és 3 féle nyomelemet tartalmaz. Javaslat szerint már a terhességet megelőzően legalább egy hónappal érdemes elkezdeni szedni, s egészen a szoptatás befejezéséig ajánlott használni. Csökkenti a veleszületett, idegrendszert érintő fejlődési rendellenességek kialakulásának lehetőségét (például a velőcső-záródási rendellenességek). A tájékoztató szerint csökkenti a terhesség korai szakaszában gyakori émelygést, hányást és hányingert, azonban sok nő pont az ellenkező okból nem tudja szedni már terhesség előtt, mert émelyeg a vitaminkészítménytől. Az Elevit mindenesetre a legtöbbet keresett készítmény a piacon.

Forgalmazó: Bayer Hungária
Kiszerelés: 30 db/ 2.090 Ft 

Centrum Materna

A Centrum Materna A-tól Z-ig filmtabletta folsavat, vasat, jódot, cinket, és egyéb olyan összetevőket tartalmaz, amelyek fontosak a terhes, szoptató anyák, és a gyerekvállalást tervező nők számára, pontosan úgy, ahogy a többi étrendkiegészítő. Ugyan ez már nem a sima Materna elnevezésű készítmény, a neve azonban idézi az elődjét. Néhány éve még bőszen riogatták egymást a kismamák, hogy egyes orvosok ellenzik a szedését, mert a babát jó nagyra felfújja, azóta ez már minden vitaminnal elmesélődött néhányszor.

Forgalmazó: Wyeth Whitehall Export Gmbh
Kiszerelés: 30 db/ 2.668 Ft 


Gravida

A Gravida komplex multivitamin készítmény 14 féle vitaminnal és 11 féle ásványi anyaggal, s hasonló kondíciókkal bír, mint az Elevit. Sőt, több C vitamint, kálciumot és magnéziumot tartalmaz. A javaslat szerint a Gravidát is a terhesség létrejötte előtt érdemes már elkezdeni szedni, majd végig a terhesség alatt is. Szintén csökkenti bizonyos fejlődési rendellenességek előfordulásának a valószínűségét. Aki szereti a Béres- termékeket, terhes vitaminjával is hű maradhat.

Forgalmazó: Béres Gyógyszergyár
Kiszerelés: 30 db / 1.787 Ft 

Pregnacare 

A terhesség, szoptatás időszaka alatt megnövekedett vitamin-, ásványi anyag-, nyomelem-szükséglet fedezésére, a vas- és folsavhiány okozta vérszegénység megelőzésére készült táplálék-kiegészítő multivitamin. A fogamzás előtti időszakban a veleszületett idegrendszeri fejlődési rendellenességek megelőzésére alkalmazható, mint az ehhez hasonló készítmények mindegyike. Kevesebb vitamin található a kapszulában, de a szokásos nyomelemekkel mind rendelkezik a készítmény. Természetesen javasolt a fogamzás előtt és a szülés után is szedni.

Forgalmazó: Vitabiotics
Kiszerelés: 30 db/1.171 Ft

MAGNE B6 

A Magne B6 nem kifejezetten kismamavitamin, hanem magnéziumhiány kezelésére alkalmas készítmény. Akkor kell alkalmazni, ha valamilyen oknál fogva nem kerül kellő magnézium a szervezetbe, vagy felszívódási problémák adódnak, esetleg túlzott magnézium-ürülés következik be. Terhesség alatt fokozott magnéziumbevitelre van szüksége a szervezetnek, így szükséges lehet a pótlása, segíthet a kellemetlen (lábikragörcs), valamint a veszélyes (korai, sok keményedés, mely a méhszáj nyílásához vezethet) görcsök enyhítésében. Magnéziumhiányra utalhat a túlzott ingerlékenység, idegesség, szorongás, izomgörcs.

Forgalmazó: Sanofi-Aventis
Kiszerelés: 30db/ 810 Ft

PREGNAVIT-ratiopharm kapszula

Vitaminhiányos állapotok megelőzése, speciálisan terhesség, gyermekágy és szoptatás időszakában, amennyiben azok táplálkozással nem befolyásolhatók. Kevesebb ásványi anyag tartalma mellett a legolcsóbb terheseknek is gyártott multivitamin.

Forgalmazó: Ratiopharm Hungária
Kiszerelés: 30 db/ 650 Ft 

Folsav 3 mg

Ez egy igazán célirányos készítmény. Minden egyéb vitamin és ásványi anyag bevitel nélkül, a folsavval előzhető meg a veleszületett velőcsőzáródási rendellenesség előfordulása. Hatását úgy fejti ki, hogy a nukleinsav szintézisre hatva részt vesz az osztódó sejtek működésében és a vörösvértestek képzésében. Egyéb folsavhiányos állapotok kezelésére is alkalmazzák.

Forgalmazó: Valeant Pharma
Kiszerelés: 50 db/ 1.020 Ft 



forrás: www.beresmagazin.hu
Oszd meg másokkal is!
Mustra