Asztmát okozhat a terhességi stressz

Nemrég arról számoltak be a kutatók, hogy az anyai stressz káros a magzat idegrendszerére, most pedig olyan vizsgálati eredményeket hoztak nyilvánosságra, amely szerint a terhesség alatti stressz egyfajta társadalmi szennyezésnek tekinthető és felelős lehet az allergia, asztma kialakulásáért is.


A Harvard Egyetem kutatói, akik eredményeikről az Amerikai Mellkasi Megbetegedések Társaságának kongresszusán számoltak be Torontóban, úgy vélik, amennyiben a jövendőbeli anyának pénzügyi vagy párkapcsolati gondjai vannak, ez távlati következményekkel járhat gyermeke számára: a stressz ugyanis kihatással van a fejlődő szervezet immunrendszerére, írja az MTI. A harvardi kutatók 387 újszülöttnél, akik Bostonban látták meg a napvilágot, állapították meg a köldökzsinórvérben az úgynevezett immunoglobulin E (IgE) szintjét.

Mint kiderült, azoknál a csecsemőknél, akiknek az anyja igen sok problémával küszködött terhessége alatt, viszont kevéssé volt kitéve a poratkáknak, magas volt az IgE szintje. Ez arra enged következtetni, hogy a stressz fokozza a magzat immunválaszát az allergizáló poratkákkal szemben. A jelenséget az összes, a stressznek a terhesség alatt kitett nő gyermekénél megfigyelték, függetlenül az anya faji hovátartozásától, társadalmi helyzetétől vagy dohányzásától.

"Ez a vizsgálat alátámasztja azokat a nézeteket, amelyek a stresszt társadalmi szennyezésként értelmezik, amely a gyermek által +belélegezve+ immunválaszt vált ki szervezetében" - hangsúlyozta közleményében a kutatást irányító Rosalind Wright.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek