Olcsó naptejnek nem híg a leve

A gyereknaptejek közül nem feltétlenül az a legjobb, amelyik a legdrágább. A vízállóság azt jelenti, hogy legalább óránként újra kell kenni a gyerekeket, ha nem akarjuk, hogy leégjenek. Csak azt nem értjük, hogy az illatanyagmentes naptejnek mitől van mégis borzasztó erős szaga.
 

Nézze meg képeinket!


Öt különböző márkájú naptejet vásároltunk, a közös pont az 50-es faktorszám volt. Három hatéven aluli gyermeket sikerült rávennünk jégkrémeket ígérve, hogy vállalják el a tesztalany szerepét. A strandon a három grácia hátára csíkokban kentük fel a naptejeket, a csíkokat pedig számokkal jelöltük. Vártunk, amíg a matéria beszívódik, majd kicsaptuk őket a napra. A legnagyobb szinte végig a medencében lubickolt, a középső hol kint ücsörgött, hol a vízben pancsolt, a legkisebb viszont egyáltalán nem ment be a medencébe.



Délutánra a várakozásnak megfelelően a legkisebb gyerek háta csíkos lett, a középsőén közelről szintén felfedezhető volt a naptejek nyoma, a legnagyobb háta viszont szinte teljesen homogénre barnult, mivel nem kentük be többet naptejjel. A le nem barnult csíkok között igen nehezen tudtunk különbséget tenni, mind az öt naptej megvédte a kölyköket a leégéstől. A legfehérebb a 3-as számú babylove krém alatt maradt az érzékeny bababőr, igaz, ez a csík amúgy is szétkenhetetlennek bizonyult, órákkal később is úgy tűnt, mintha fehér festéket pamacsoltunk volna a gyerekekre.

Árban igen nagy a szórás, a gyógyszertárban kapható 100 milliliteres Vichy és La Roche-Posay 3899 és 4299 forintba kerül, a Garnier is csak 10 forinttal kevesebb mint 4 ezer, igaz, ebben 200 ml naptej található, a 75 milliliteres DM babylove 999 forint, a Tesco naptejhez pedig már 499 forintért hozzájuthatunk.

A leírás szerint mind az öt tesztelt naptej illatanyag-mentes, gyakorlatilag csak a babylove szagtalan, a többinek erős kemikália illata van. A legolcsóbb Tesco és babylove naptejek sokkal sűrűbbek, nehezebben kenhetők, mint a többi, amely szinte folyik. Leghamarabb a La Roche-Posay szívódik be, míg a babylove a már említett falfehérségével úgy viselkedik, mint egy popsikenőcs, szinte fizikai védőréteget képez a bőrön. Kenjük be a kölyköt tetőtől talpig a hófehér krémmel, majd figyeljük a strandolók reakcióit. A hatás nem marad el.
 
Klikk!


Mind az öt krém vízálló, de javasolt 1-2 óránként újra bekenni a bababőrt, főleg, ha a kölyköt nem lehet kirobbantani a medencéből. A La Roche-Posay extraként termálvizet tartalmaz, a babylove krémben pedig B5 provitamin található a dobozon lévő tájékoztató szerint, amelyeken egyébként fontos figyelmeztetés is olvasható, hogy a kicsiket ne vigyük dél és 4 óra között napra, és ne tegyük ki őket közvetlen napfénynek.  

A bőrgyógyász szerint a legjobbak azok a termékek, amelyeket gyógyszertárakban lehet kapni. Tapasztalataink szerint (ha leszámítjuk a fehér festék-fílinget) az ezer forintos babylove bizonyult a leginkább tartósnak és védte meg legjobban a gyerek hátát a leégéstől. A tesztelés azt is bizonyította, hogy ha a gyerek sokat pancsol, újra és újra át kell kenni naptejjel, mert hiába írják rá, hogy vízálló, több órás áztatás után hatása jelentősen csökken.

SPF (sun protective factor), mellyel a fényvédő krémek UVB sugárzás elleni hatékonyságát jellemzik, 2 mg/cm2 fényvédő krém használatakor kiszámított arányszám. A fényvédő krém minimális pirosodást kiváltó ideje, percben kifejezve, elosztva a fényvédő krém nélkül kiváltott minimális pirosodás megjelenési idejével, mondta el a Porontynak Dr. Kondorosi Ildikó bőrgyógyász.

A fényvédelemnek belső és külső formáit ismerjük. A belső fényvédelem a bőrben megtalálható nagy molekulasúlyú anyagokat jelenti. A helyi, külső fényvédelemnek alapvetően két típusa ismert: fizikai és kémiai szűrők.

A fizikai fényvédőszerek visszaverik a fényt. Ilyenek pl. a titándioxid vagy a cinkoxid. Mivel ezek az alapvető szerek kozmetikailag nem elfogadhatóak bőrszínező hatásuk miatt, sokáig tartott, míg használhatóvá tudták tenni. Ma már mikronizált formában találhatóak meg a fényvédő szerekben.

A kémiai szűrők esetén, melyek elnyelik a fényt, beszélhetünk UVA, UVB vagy mindkettőt szűrő filterekről. UVB filterek: PABA, cinnamátok, szalicilátok, kámfor, UVA filterek: antranilatok, parsol, UVA és UVB filterek: benzofenonok, mexoril.

Bármilyen típusú fényvédőt is választunk, legyen minél szélesebb a szűrőhatása, ne legyen toxikus, ne allergizáljon és a kozmetikai elfogadhatóság mellett legyen vízálló, tanácsolja a bőrgyógyász.

Ha a baba mégis leég, kövessük az orvos utasításait és csökkentsük a tüneteket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra