Betiltotta az EU a gyermekeknek szánt kínai tejtermékeket

Az Európai Unió szombaton betiltotta a csecsemők és kisgyerekek számára készített, tejet, vagy tejtermékeket tartalmazó kínai élelmiszerek, mint például sütemények és csokoládék behozatalát. A tiltás azonnali hatállyal lépett életbe. Az Európai Bizottság minden olyan importált kínai termék átvizsgálását elrendelte, amely 15 százaléknál több tejport tartalmaz, valamint a már az európai piacon lévő ilyen termékek véletlenszerű vizsgálatát is.



A Bizottság a kilogrammonként több mint 2,5 milligramm melamint tartalmazó termékek megsemmisítésére szólította fel a tagországokat. Az EU 2002-ben már kitiltotta piacáról a teljesen tejből készült kínai termékeket, mint például a joghurtokat, a megbízhatatlan ellenőrzés miatt, írja a Független Hírügynökség.

Kínában négy gyerek halt meg, és 53 ezren megbetegedtek, miután a melaminnal szennyezett tejtermékeket fogyasztottak. A ragasztó- és műanyaggyártásban használt vegyi anyagot azért adták hozzá a tejporokhoz és tejtermékekhez, hogy fehérjében dúsnak tűnjön. A melaminnal szennyezett termékek rendszeres fogyasztása azonban vesekövet okoz, és főleg csecsemők és kisgyerekek estek áldozatául. Hazánkba nem került a veszélyes tejporból.
Oszd meg másokkal is!
Mustra