Nem érzik egészségesnek magukat a magyar gyerekek

Egy nemzetközi kutatás szerint a magyar fiatalok túlnyomó többsége nem tartja túl jónak az egészségi állapotát, és az életükkel sem elégedettek. A dohányzást és az alkoholfogyasztást tekintve a középmezőnybe tartozunk, a könnyű drogokat azonban még mindig kevesebben használják, mint a nyugat-európai országokban - derült ki az ÁNTSZ Gyermekegészségügyi Intézetének szerdai sajtótájékoztatóján.



A hazai adatok azt mutatják, a lányoknak csak 33, a fiúknak pedig mindössze 21 százaléka érzi magát egészségesnek. Főleg az idősebb lányoknak rossz a közérzete, és leginkább ők azok, akik az életükkel is elégedetlenek. A 15 éves korosztály ezzel a nemzetközi rangsor második felébe tartozik, összességében pedig a lista vége felé vagyunk ebben a tekintetben - mondta Németh Ágnes, a Gyermekegészségügyi Intézet kutatásvezetője.

A táplálkozási szokásokkal kapcsolatban sem túl jók az eredmények: a lányok 30, a fiúk 10 százaléka rendszeresen fogyókúrázik, és több mint felük a nap legfontosabb étkezését, a reggelit is kihagyja. A fiatal lányok ugyan próbálnak egészségesen táplálkozni, de a fogyókúra-mánia miatt az 5 legrosszabb között vannak a magyar fiatalok a 41 ország közül a táplálkozási szokásokat figyelembe véve - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A dohányzást a fiatalok egyharmada 13 évesen vagy annál is korábban kipróbálta már, a 15 éves lányok pedig hetente legalább egyszer rágyújtanak - igaz, összességében még így is a középmezőnybe tartozunk ezzel. Ami az alkoholfogyasztást illeti, 5 és 30 százalék között mozog a szeszes italokat kipróbálók aránya. A fiúk sokkal részegesebbnek számítanak, mint a lányok: a 15 évesek azt mondták, legalább kétszer voltak már illuminált állapotban.

A drogokkal már óvatosabbak a fiatalok - legalábbis a kutatás szerint. A felmérés idején megkérdezettek mindössze 3-4 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt hónapban kipróbálta a marihuánát, és a többi adat is azt mutatja, hogy a kábítószerhasználatot tekintve Magyarország az alsó harmadba tartozik a többi országhoz képest.

Hasonló az arány a szexuális életet élők esetében is. A két évvel ezelőtti adatok szerint egyébként a 15 éves lányok 21, a fiúk 25 százaléka mondta azt, hogy kipróbálta már a szexet. Szerencsére a többség védekezik; főleg óvszert használnak, amely főleg a kelet-európai országokra jellemező. Nyugatabbra inkább a fogamzásgátló tablettákat választják - mondta Németh Ágnes.

A tévé előtt sem töltenek annyi időt a hazai fiatalok, mint nyugat-európai társaik, de még így is 50-68 százalékra tehető azok száma, akik naponta legalább 2 órát ülnek a tévéképernyő előtt. A fizikai aktivitás, vagyis a sportolás legalább annyira népszerű, mint Európa más országaiban, ezzel a középmezőnybe tartozunk - hangzott el a sajtótájékoztatón.

(Függeten Hírügynökség)
Oszd meg másokkal is!
Mustra