A vulkán a nappaliban tör ki

Karácsony táján már a könyökötökön jött ki a sok kreatív cikk, ezért némi pihenőt tartottunk. Most azonban újabb barkácsolós poszt következik, amelyet Kata küldött be nekünk. Készítsünk saját vulkánt!
Készíts saját vulkánt!


Hosszú, téli délutánokon szívesen alkotunk valamit a lányaimmal. Hétvégén újra elővettük a vulkánprojektet, amit nyáron már kipróbáltunk egyszer. Az ötlet innen származik. Mi kell hozzá?



A vulkánhoz:

kartondoboz, újságpapír, cellux, filmes doboz vagy plusszos doboz, és az univerzális sógyurma
 
Ezt sokféleképpen lehet készíteni. Mi egy rész liszthez adtunk egy rész sót, és annyi vizet, hogy ne legyen túl ragacsos a tésztánk. Lehet bele keverni egy kis étolajat is. Ha színezni akarjuk, használhatunk ételfestéket, vagy akár temperát is, de ha természetes anyagokkal szeretnénk dolgozni, keverhetünk kakaót is a masszához.

A lávához:

szódabikarbóna, ecet, piros ételfesték, mosogatószer.

Mi valójában félvulkánt készítettünk, azért, hogy lerajzolhassuk, hogyan néz ki belülről egy rétegvulkán.

A kartondoboz az alap. Mi az alját és az egyik oldalát hagytuk meg. A karton közepére egy üres, tető nélküli plusszos dobozt tettünk, majd újságpapírból gombócokat gyúrtunk, körberaktuk velük a plusszos dobozt és cellux-szal a kartonhoz és egymáshoz rögzítettük őket úgy, hogy vulkánhoz hasonló alakot kaptunk.

Összegyúrtuk a sógyurmát, aztán befedtük vele az újságpapírgombócokból összerakott vulkántestet. Ezután következett a szárítás. Nyáron könnyű dolgunk volt, mert kint a napon nagyon hamar megkeményedett a sógyurma. Most a radiátor mellé tettük, így kellett néhány nap, amíg teljesen kiszáradt és megkeményedett.

Ezután következett a legizgalmasabb rész: modelleztük a kitörést. A plusszos dozba ecetet, piros ételfestéket, néhány csepp mosogatószert és szódabikarbónát tettünk, és figyeltük, hogyan tör a felszínre a láva.

További vulkánmodellekért katt a fenti linkre.

További ötletek, kiegészítő információk magyarul itt elérhetők. Katt a Departments menüpontra, aztán a Petrology and Geochemistry-re, majd a magyar változatra, itt pedig a Kutatók éjszakája program: 2008 menüpontot kell választani.

kata

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek