A törvény ellenére gyakori a gyermekházasság Indiában

Az indiai nők jelentős része még gyermekként ment férjhez - tárta fel egy tanulmány, amelynek szerzői arra figyelmezetnek, hogy a korai házasságok növelik a nem kívánt terhességek és a nők sterilizálásának kockázatát. A The Lancet című orvosi folyóiratban publikált tanulmány kutatói egy olyan országos családi egészségügyi felmérés adatait használták fel, amely 2005 és 2006 között zajlott Indiában. A felmérésben 22807 nő vett részt, akik akkor 20-24 évesek voltak.



A válaszadók 22,6 százaléka mondta, hogy 16 éves kora előtt ment férjhez, 44,5 százalékuk 16 és 17 éves kora között, 2,6 százalékuk pedig még 13 éves kora előtt házasodott, írja az MTI. "A gyermekként férjhez ment nőknél jelentős számban fordult elő, hogy három vagy több gyereket szültek, kevesebb mint 24 hónapon belül ismételten szültek, több nem kívánt terhességük, esetleg terhességmegszakításuk és sterilizációjuk volt" - írták a bostoni egyetem közegészségügyi iskolájának kutatói.

Az Anita Radzs vezette tudóscsoport tagjai az ebből fakadó egészségügyi kockázatokra hívták fel a figyelmet. Többek között arra, hogy a felnőtt korukra már többgyermekes anyává vált nők körében gyakoribb a sterilizáció, s mivel már nem használnak óvszert, nő a HIV- és más szexuális úton történő fertőzés kockázata, számol be az MTI. A gyermekházasságok magas száma azt mutatja, hogy főképp India elmaradott vidékein hatástalanok maradtak az intézkedések, amelyeket visszaszorításukra hoztak - vonták le a következtetést a szerzők. Indiában 1978-ban emelték 18 évre a házassági korhatárt.
Oszd meg másokkal is!
Mustra