A bodzaszörptől a sült bodzavirágig

Itt a bodzaszezon, használjuk ezt a remek aromájú virágot! A bodza sokoldalú növény, virágából, bogyójából számos ehető dolgot készíthetünk. Nálunk a virágból készült bodzalé és a télire is elrakható szörp van a családi receptek között ezek mellé kutattam a neten még bodzás recepteket. Figyelem, szeret forgalmas utak, sínek mellett élni, de a felhasználásra szánt virágokat elhagyatott, forgalommentes csalitosban szedjük!

bodza3

A virágot felhasználás előtt nem szabad megmosni, mert akkor nem lesz íze, ezért fontos, hogy nagyjából tiszta helyről szerezzük, valamint jól nézzük át, mert a levéltetű is kedveli. Ha nincs a családban pollenallergiás, 1-1,5 éves korú gyermekünk is fogyaszthatja.


Bodzalé

Hozzávalók:

7 l víz, 70 dkg cukor, 2 citrom, 7 nagy bodzavirág, 50 db citrompótló

Összekeverjük a vizet a cukorral és a citrompótlóval, a tetejére rakjuk a héjastul felszeletelt citromot (ugye egyértelmű, hogy előtte alaposan megmossuk, mert többet nem teszem hozzá), valamint virággal lefelé a bodzát. Egy napig hűvös helyen (pl. spájz) állni hagyjuk, majd a citromot és a virágokat jól kinyomkodjuk, leszűrjük, üvegekbe töltjük. Kellemes, frissítő ital, tartósítószert nem tartalmaz, hűtőben 3-4 napig eláll, de ennyi idő alatt fogyasszuk el, mert erjedni kezd.

Bodzaszörp

Hozzávalók:

5 l víz, 1 kg cukor, 3 dkg borkősav, 4-5 bodzavirág

A vízben feloldjuk a cukrot, a borkősavat és egy kis szalicilt, 3 ek. cukrot megpirítunk és egy kis vízzel felengedve felforraljuk. Beleöntjük az előkészített cukros vízbe, a virágokat a tetejére tesszük és 4-5 napig állni hagyjuk. Utána leszűrjük, üvegekbe töltjük, hígítva fogyasztjuk.
Bodzavirágzáskor a mamám mindig nagy tételben rakott el télire ebből a szörpből, de nekem a pirított cukor miatt sosem ízlett igazán. Még nem próbáltam ki, pedig a férjem évek óta rágja a fülem miatta.

Bodzaszörp másként

Hozzávalók:

10 kg cukor, 5 l víz, 20 dkg citromsav, 1,5 kg citrom kifacsart leve és feldarabolt héja, 1,2 dkg Na-benzoát, 100 db bodzavirág, valamint egy hatalmas dézsa

bodza1

A hozzávalókat összekeverjük a dézsában, egy hétig állni hagyjuk és minden nap megkeverjük, a hét végére az összes cukor feloldódik. (Lehet a vízből és cukorból szirupot főzni és ebbe dobálni a többi hozzávalót de így gyorsabb, az eredmény pedig ugyanaz.) Egy hét után leszűrjük, üvegekbe töltjük, hígítva fogyasztjuk. Tél közepén egy pohár bodzaszörppel a kezünkben a hóesést bámulva a nyárról ábrándozunk.
A kicsavart bodzát és citromot egy fazékba tesszük, felengedjük annyi vízzel, amiben kényelmesen úsznak, majd ezt is leszűrjük, még mindig hígítva, ivóléként fogyasztjuk.
Semmi nem megy kárba, a citromokat kivadásszuk, magában elnassoljuk és/vagy kicsi üvegekbe mézzel felöntve elrakjuk, mehet teába, apróra vágva gyümölcskenyérbe.
Ezt a receptet egy netes barátnőmtől kaptam, mivel ebbe nem jön pörkölt cukor, ki fogom próbálni.

Bodza palacsintatésztába

Hozzávalók:

habos édes palacsintatészta, 8 db bodzavirág, 2 dl olaj, 3 dkg porcukor

Sűrű habos palacsintatésztát készítünk. A bodzavirág szárát lecsípjük és ernyős virágát a tésztában megmártva bő, forró olajban szép pirosra sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Ezt a receptet a neten találtam, ha valaki kipróbálja, küldjön kóstolót, még nem vagyok elég nyitott a virágevésre, nem merem elkészíteni.

Bodza sorbet 

Hozzávalók:

10-15 db bodzavirág, 1 l víz, 25 dkg cukor, 2 citrom, 3-4 dl szénsavas ásványvíz

bodza2

A cukorból és a vízből híg szirupot főzünk, belerakjuk az egyik citromot vékony karikákra vágva. Ha 50-60 C fok körül van a szirup, akkor nagy dunsztosüvegben ráöntjük a bodzavirágokra, lefedve állni hagyjuk 2-3 napig. Utána a kész bodzaszörpöt összekeverjük az ásványvízzel, adunk hozzá citromlevet és reszelt citromhéjat ízlés szerint. Kicsit célszerűbb édesebbre csinálni, mert hidegen kevésbé ad édesérzetet. Az egészet egyenletesen beleöntjük a fagyigépbe, és amikor kezd sűrű besamel-állagot felvenni, de még selymesen jeges, akkor bedobjuk a mélyhűtőbe 5 percre, és utána szervírozzuk gombócokra szedve.
Ezt a receptet szintén a neten találtam.

Mesianyu

Oszd meg másokkal is!
Mustra