Somody szerint túl sok meddőségi kezelést finanszíroz az állam

Somody Imre – aki másfél éve maga is beszállt a lombikbébi-üzletbe – azt ajánlja az egészségügyi miniszternek, hogy az államilag finanszírozott mesterséges megtermékenyítések számát ötről kettőre csökkentsék, ezen felül csak a szüléssel végződő próbálkozásokat térítse az egészségbiztosító – utólag. Okként a gazdasági recessziót jelölte meg Somody – írja az Index.

A vállalkozó szerint hazánkban indokolatlanul magas a támogatott öt beavatkozás, példaként említi Ausztriát és Franciaországot, ahol négy, valamint Nagy-Britanniát és Németországot, ahol mindössze három próbálkozást térít a biztosító, ámezekben az országokban jóval több az esetenkénti támogatás összege. Somody azt javasolja, hogy az OEP csak két kezelési ciklust finanszírozzon, ám a jelenlegi 70 százalékos támogatás helyett a szükséges gyógyszerek 100 százalékos támogatásával tegye. A további beavatkozások kezelési költsége terhelje a pácienst, illetve ha a beültetés sikeres, a gyermek születése után utólag térítse vissza az egészségbiztosítás a költségeket.

Az egyik legismertebb meddőségi klinika vezetője, Kaáli Géza szerint Somody javaslata minden szakmaiságot nélkülöz, és sérti a meddő párok érdekeit. Kaáli azt állítja, a finanszírozás átalakításának ötletét valójában nem a gazdasági recesszió adta, hanem az, hogy a vállalkozó saját reprodukciós intézete, a Ciris nem részesül OEP támogatásban – számol be az Index.

Egy beavatkozás költsége gyógyszerekkel együtt 5-600 ezer forint, az évi 6-7 ezer finanszírozott kezelésből kétezer gyermek születik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra