Fagyi - amit minden gyerek szeret

Itt a nyár és a hűvös édességek szezonja. A következő receptekhez nagy segítség egy kézihajtányos habverő, az a hagyományos amivel nagyanyáink még tojáshabot vertek (örök hála az elektromos turmixgépekért!), erre a mutatványra nem vállalkoznék, de a csomómentes keveréseknél kedvenc szerszámom.

fagyi1

Az első recept kicsit macerásnak tűnt, de készítés közben kiderült, nem is olyan nagy mutatvány, csak jól kell megszervezni a munkafázisokat. Csipet közben lelkesen segített, főleg a mosogatás-könnyítő programban jeleskedett.




Csokoládés-gesztenyés parfé

Hozzávalók:

1,5 dl víz
12,5 dkg cukor
4 tojássárgája
12,5 dkg étcsoki
3 ek. tej
3 dl habtejszín
12,5 dkg gesztenyepüré

A vizet a cukorral elkeverjük, majd 3 percig forraljuk. A tojást felverjük, hozzáadjuk a cukorszirupot és keverjük, amíg kihűl. Közben gőz fölött fölolvasztjuk a csokit a tejben, simára keverjük és lassan a tojásos keverékhez adjuk. Beleforgatjuk a gesztenyét és a kemény habbá vert tejszínhabot. Formákba öntjük és 6 órát fagyasztjuk.
A végeredmény engem nem nyűgözött le, a fiúk simán fölfalták. Magas csokitartalma miatt 2 év fölött ajánlom.

Jegelt gyümölcshab

Hozzávalók:

4 tojásfehérje
14 dkg porcukor
40 dkg gyümölcs (lehet friss, konzerv, befőtt)
1 vaníliás cukor
1 ek. citromlé
1 csipet só
1 csipet fahéj

A gyümölcsöt pépesre törjük. A tojásfehérjét a citromlével, sóval felverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és a fahéjat. Ha kemény, óvatosan beleforgatjuk a gyümölcspépet, formákba öntjük és fél napra a mélyhűtőbe tesszük. A nyers tojásfehérje miatt ezt is csak 2 év fölött ajánlom.

Vaníliafagyi

Hozzávalók:

5 dl tej
12 dkg cukor
2 tojás
2 vaníliás cukor vagy 1 vanília rúd

fagyi2

A cukrot a vaníliás cukrot és a tojást habosra keverjük, majd a tejjel felfőzzük és jól kikeverjük. Ez mindössze 10 perc. Nincs fagyigépem, ezért 15-20 percenként kivettem és átkevertem, először csak kézi habverővel (délutáni szundi volt), utána robotgéppel. A végeredmény finom lett, de nem olyan krémes, mint a cukrászdás, lehet, hogy az elejétől robotgéppel kellett volna kevernem, legközelebb kipróbálom. Ez egy alaprecept, egy Csak csajok vagy Reggeli adásban lestem el a vendégszakácstól, vanília helyett ízesíthető bármivel, ami otthon nyerő.

Fagyi másként

Hozzávalók:

1 cs tejszínhabpor
2 tk. Kakaó
2 ek. Porcukor
2 dl tej

Szárazon összekeverjük a porokat, majd a hideg tejjel simára keverjük, végül géppel habosra. Legalább 2 órára mélyhűtőbe tesszük, közben többször átkeverjük. Ezt a receptet anyutól tanultam, a kakaópor itt is tetszőlegesen helyettesíthető.

Mesianyu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek