Bűntettnek minősítenék a mesterséges megtermékenyítést Lengyelországban

Bűntettnek minősítené egy lengyel katolikus csoport törvényi javaslata az in vitro megtermékenyítést. Az "In vitro ellen" nevű csoport törvényjavaslata szerint három év börtön fenyegetné azt, akinek "tevékenysége in vitro megtermékenyítéshez vezet." A javaslatról szerdán számolt be a lengyel parlament, a SZEJM elnöke.

Az "in vitro megtermékenyítés" azt az orvosi eljárást jelenti, amelyben a női testből nyert petesejtet és a férfi testből nyert spermiumot, vagyis ezeket a különböző nemi sejteket egy laboratóriumi tálkán egymás mellé rakják, s így ott nagyobb lehetőségük van az egyesülésre és növekedésre. Ha ez megtörténik, vagyis a megtermékenyítés és az ezt követő osztódás végbement, a növekvő sejtcsomót beültetik a méhbe, ahol az beágyazódhat a méh bélésébe.

A törvényjavaslathoz, amely a következő héten került a SZEJM elé, a csoport 160 ezer támogató aláírást gyűjtött. Az in vitro megtermékenyítés egyébként szabályozatlan Lengyelországban. A kérdés megosztja a lengyel politikusokat, miközben a befolyásos Lengyel Katolikus Egyház határozottan ellenzi azt.

Az egyház szerint ez az abortusz egy kifinomultabb változata, mivel minden kudarcot vallott kísérletnél embriók pusztulnak el. 1989 után az egyház nyomására tiltották be az abortuszt Lengyelországban, ahol a terhesség megszakításért két év börtönnel büntethető mindenki, aki részt vett abban, a várandós nőt kivéve. A törvény értelmében csak nemi erőszakban vagy vérfertőzésben fogant magzatot lehet abortálni, és akkor is elvégezhető a megszakítás, ha nyilvánvaló rendellenességek mutathatók ki a magzatban.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Mustra