Recept nélkül kapható az esemény utáni tabletta Spanyolországban

esemenyutani

Spanyolországban hétfő óta recept nélkül kapható a gyógyszertárakban az aktus utáni fogamzásgátló tabletta. Az egészségügyi minisztérium azért engedélyezte ezt, hogy csökkenjen a nem kívánt terhességek száma.

A tablettát életkori megkötés nélkül bárki beszerezheti. Trinidad Jimenez egészségügyi miniszter azonban felhívta a figyelmet, hogy a tablettát nem szabad rendszeres fogamzásgátló eszközként használni.

A madridi kormány májusban határozta el az aktus utáni tabletta recept nélküli árusítását. Akkor kiemelte, hogy más országokban, ahol engedélyezték a tablettát, például Franciaországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, lényegesen esett a nem kívánt terhességek száma.

Spanyolországban 1998 és 2007 között megduplázódott az abortuszok száma. A madridi szocialista kormány szombaton jóváhagyta az abortusztörvény megreformálását is, a befolyásos katolikus egyház heves ellenkezése dacára.

Az új törvény értelmében 16 év felett nem lesz szükség szülői hozzájárulásra a művi terhességmegszakításhoz. Az abortusz a terhesség 14. hetéig végezhető el, ha nincs komplikáció. Ha a terhesség az anya életét veszélyezteti vagy a magzat nem normális, akkor az abortuszt a 22. hétig lehet elvégezni a készülő törvény szerint. Ha a magzatnak súlyos, gyógyíthatatlan betegsége van, akkor a terhességet még a 22. hét után is meg lehet majd szakítani.

Oszd meg másokkal is!
Mustra