Csak Gordon Ramsay meg ne lássa! - receptek az olvasóktól

ramsay

Engedve az olvasók nyomásának, újraindítottuk főzős-receptes sorozatunkat, amelynek nem feltétlenül a recept a fő mondanivalója, egészítsétek ki, ötleteljetek, és ha van kedvetek, küldjetek ti is posztokat konkrét receptekkel, trükkökkel, hadd tanuljanak a kevésbé házitündér típusú anyukák is. Csak Gordon Ramsay meg ne lássa!

Merci a héten ezeket az ételeket mutatja be: tárkonyos pulykaragu leves, sajtkrémleves, zellerkrémleves, gesztenyehabos pulykamell, töltött dagadó, csirke római tálban, són sült csirke.

Tárkonyos pulykaragu leves

Hozzávalók:

50 dkg pulykamellfilé

3 db sárgarépa

1 db gyökér

4 szem krumpli

1 fej hagyma

15 dkg gomba

cukorborsó

1 csomag petrezselyem

só, bors, tárkony

4 dl főzőtejszín

1 tojás sárgája

Kevés olívaolajon megdinszteljük a hagymát, a kockára vágott húst fehéredésig kevergetjük, vízzel felengedjük. Hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, ízesítjük sóval, borssal és 1-2 kávéskanál tárkonnyal. Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a földarabolt gombát, pár marék borsót és a petrezselyemzöldet. A tejszínt összekeverjük a tojássárgával, ha minden puha, lehúzzuk a tűzről és belerakjuk a tejszínes keveréket.

Sajtkrémleves

Hozzávalók:

10 dkg füstölt sajt

10 dkg trappista sajt

2 dl főzőtejszín

1 ek. liszt

só, fehérbors, szerecsendió

6 dl víz

4 db kisebb cipó

A cipó tetejét levágjuk, belsejét kivájjuk, rövid időre forró sütőbe rakjuk.

A vizet fölforraljuk, beleszórjuk a reszelt sajtot, ha elolvadt, kevés vízben elkeverjük a lisztet és ezzel besűrítjük. Ízesítjük a fűszerekkel, kiforraljuk, hozzáadjuk a tejszínt, ezzel is kiforraljuk. A cipóban tálaljuk.

Zellerkrémleves

Hozzávalók:

1 nagy zeller

2 szem krumpli

1 fej hagyma

só, fehérbors, szerecsendió

1,5 dl főzőtejszín

A hagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a földarabolt zellert és krumplit, felengedjük vízzel, ízesítjük. Ha puha, pürésítjük, hozzákeverjük a tejszínt és kiforraljuk. Pirítóssal tálaljuk.

Gesztenyehabos pulykamell (Gajdos Tamás kedvence)

Hozzávalók:

60 dkg pulykamell filé

15 dkg gesztenyemassza (főzéshez való)

2 tojás

só, bors, szerecsendió

A hússzeleteket forró olajban elősütjük, egy tepsibe szorosan egymás mellé fektetjük. Ízesítjük sóval, borssal. A tojásokat szétválasztjuk, fehérjét habbá verjük, a sárgáját összekeverjük az áttört gesztenyemasszával, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, majd óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot. Ezzel a krémmel megkenjük a húsokat, majd előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük. Párolt almaszeletekkel és krumplipürével tálaljuk.

Szécsényi töltött dagadó (Benke Laci bácsi receptje)

Hozzávalók:

1 dagadó

10 dkg gomba

10 dkg sonka

1 zsemle

1 szem krumpli

1 nyers tojás

1 főtt tojás

tej

1 dl tejföl

1 dl tejszín

zöldpaprika

petrezselyemzöld

A felszúrt dagadót kívül-belül sóval, borssal bedörzsöljük. A tejben áztatott zsemlét kinyomkodjuk, hozzáadjuk a nyers tojást, apróra vágott főtt krumplit, gombát, sonkát, zöldpaprikát, főtt tojást, ezeket próbáljuk meg egyforma méretűre vágni. Keverjük össze, ízesítjük petrezselyemmel, sóval, borssal. Töltsük meg vele a dagadót, hústűvel zárjuk le. Fektessük egy kiolajozott tepsibe, szórjunk mellé hagymakarikákat, répát, fehérrépát, öntsünk alá kevés vizet, előmelegített sütőben pirosra sütjük. Ha marad töltelék, alufóliába csomagolva a hús mellett süssük meg.

Amíg a hús sül, készítünk hozzá paprikás mártást: kevés olajon apróra vágott hagymát dinsztelünk, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük egy kevés vízzel, ha forr, tejfölt, tejszínt összekeverünk és ezzel behabarjuk, leszűrjük.

Csirke római tálban

Hozzávalók:

1 egész csirke (vagy tetszőleges részei)

4-5 szem krumpli

só, bors, majoranna, rozmaring, fokhagyma

A római tálat egy órára hideg vízbe áztatjuk. A csirkét szétbontjuk, bedörzsöljük a fenti fűszerek keverékével félrerakjuk, amíg előkészítjük a krumplit. A tál aljára karikára vágott krumplit teszünk, a tetején elrendezzük a húst, lefedjük és hideg sütőbe tesszük, közepesen hőmérsékleten kb. 1 óra alatt megsütjük.

Són sült csirke

Hozzávalók:

1 egész csirke

annyi só, amennyi a csirke súlya

A húst megmossuk, besózzuk, ha egyben szeretnénk sütni, akkor belül is, kis fokhagymával be lehet dörzsölni. A sót egyenletesen elterítjük egy tepsiben, rárakjuk a csirkét, egészben vagy darabokban. Előmelegített sütőben kb. 1,5 óra alatt megsütjük. Ha szükséges, félidőben egyszer megfordítjuk. Nagyon mutatós, amikor az ünnepi asztalra egészben kerül a csirke.

Jó étvágyat!

A posztot beküldte: Merci

Oszd meg másokkal is!
Mustra