LMP és OFD, avagy mit mutat az ultrahang?

Ultrahangra először a kimaradt menstruációt követő második, de inkább negyedik héten érdemes menni. A terhesség hatodik hetétől, (tehát az utolsó menstruációt követő hatodik héten) már látható ugyanis a petezsák, de az, hogy van-e benne embrió, teljes bizonyossággal csak a hetedik-nyolcadik héttől észlelhető.

uh2

(A magzat tehát legkorábban a fogamzást követő 30-35. napon látható). Sőt ilyenkor egy finomabb szerkezet már szívhangot is tud mérni, ki is hangosítják nekünk.

Eleinte a legfontosabb rövidítés a CRL (Crown-Rump Length), ami az embrió úgy nevezetett ülő-magassága, azaz a fejtetőtől a farig mért hosszúság.

Ennek a segítségével lehet a legpontosabban meghatározni a magzat korát, ezt a 20. hétig mérik. Utána már nincs értelme, hiszen a magzat össze van gömbölyödve, és nem is fér már rá teljes egészében a képernyőre. A nyolcadik hétre a CRL 14-20 mm, a 12 hetes vizsgálaton már 55-65 mm. Ha korábban megyünk ultrahangra, mint ahogy az embrió látható lenne, papírunkra az FS rovidítés kerül, ami a petezsák átmérőjére utal.

Az első ultrahangot követően a 12. héten kerül a sor a második, és egyben elég alapos ultrahangos vizsgálara, és az emlékbe kapott képen szerepel néhány rövidítés, amiről valószínűleg fogalmunk sincs micsoda. Ilyenkor a CRL mellett, - ami azt mutatja, hogy mennyit nőtt a magzat, - az NT érték a legfontosabb. Ez az úgy nevezett nyaki redő méretére utal. A redő nem más, mint a tarkó körül felgyülemlett folyadékmennyiség, mely például a Down szindrómás magzatok esetében nagyobb értéket mutathat. Normál esetben a 12. héten az NT érték maximum 3 mm.

Az EDD a szülés várható időpontjára vonatkozó rövidítés, de figyelembe kell venni, hogy itt a gép az általa mért adatok alapján adja ki a várható születés idejét, nem pedig az utolsó menstruációra alapoz. Egy nagyobb baba esetében tehát előrébb hozhatja a szülés dátumát, megtréfálva ezzel a szerencsétlen anyukát. Így jártam én is, hiszen az ultrahang rendre október 5-6 körüli időpontot adott ki szülésre, így én már elsején tűkön ültem, holott az utolsó mensruáció alapján csak október 12-én kellett volna szülnöm. Végül nem jött be egyik időpont sem, október 19 lett a vége.

A 18. heti ultrahangon, - ahol egyébként már a baba neme is látható, - más rövidítések is előtérbe kerülnek, mint például AD, ami a has átmérője, AC, ami a haskörfogat, és a terhesség későbbi részében egyre fontosabbá válik, ebből lehet ugyani következtetni igazán a baba súlyára. Fontos érték még az FL, azaz a combcsont hossza. Ez a magzat leghosszabb csontja, mérete a magzat növekedéséről ad információt, a14. héten 1,5 cm körüli, a terhesség végére 7,8 centi körülire nő.

A BPD azaz biparietális átmérő, az egyik legfontosabb adat, ez a fej átmérője, azaz a két halánték közti távolság, A 13. hét után mérhető, ekkor nagyjából 2,4 cm, a terhesség végére 9,5 cm körüli.

További rövidítések:

Gest. hét: terhességi hét

HC fejkörfogat

TAD vagy TTD mellkasi átmérő

APD gerinctől a hasfalig mért távolság

OFD homlok és tarkó közti távolság

APAD: has hosszirányú átmérője

APTD: has keresztirányú átmérője

HUM felkarcsont

TIB: sípcsont

FIB: szárkapocscsont

RAD: alkarcsont

CX: méhnyak

LMP: az utolsó menstruáció időpontja

Oszd meg másokkal is!
Mustra