300 ezerért megveszem a gyereknek Dévényi Tibi bácsit Mikulásra

A házhoz rendelt Mikulás nem olcsó mulatság, valóban nem árt szövetkezni másokkal, ha azt akarjuk, hogy karácsonyra is maradjon némi pénz. A Magyar Mikulás Alapítványnak (amely bevételeiből jótékony célokra is fordít), Budapesten 26 ezer forintot kell fizetnünk egy vizitért, ha több családdal közösen kérünk egy télapót, akkor 32 ezret.

santac

Ha szeretnénk még krampuszt, hótündért vagy manót, ezekért fejenkét további 12 500 forintot kérnek. Emellett kérhetünk még bábműsort (45.000 –65.000 Ft+ áfa), bohócot (50.000- 75.000 Ft +áfa), vagy éppen egy komplett zenekart (45.000 - 65.000-Ft +áfa). Tovább is turbózhatjuk a műsort, 150-300 ezer+áfáért házhoz jön a Mikulással együtt Csepregi Éva, Vincze Lilla, Szandi, vagy éppen Dévényi Tibi bácsi is. (www.mikulas.hu)

Nem sokkal olcsóbbak az árak a Mikulás Bácsinál sem, itt 19 000 Ft-ot kérnek egy fél óráért, hosszabbítás 5000 forint, így ugyanott vagyunk, mint az előző szervezetnél. Mindezt Budapesten, vidékre ennél többért mennek. Ebben az esetben a Mikulás egyedül érkezik, „köszönti a gyerekeket, elmeséli honnan jött, hová tart, megígérteti mindenkivel, hogy legalább olyan jó lesz jövőre, mint amelyen az elmúlt évben volt, meghallgatja a verseket, énekeket, felolvassa a rövid, és nem túl negatív jellemzéseket, kiosztja az ajándékokat” (www.mikulasbacsi.hu). Tőlük is kérhetünk műsort, ez esetben természetesen többet kell fizetnünk, két fős műsor 29 000, három fős 39 000, és így tovább.

Jóval olcsóbb a látogatás a Mikulás Centrumnál, ők 9500 forintot kérnek egy fél órára, amennyiben maximum három gyerek van, ha ennél több, akkor 13 500 Ft a díj. Krampuszért további 6000 Ft-ot, gitározó krampuszért pedig 13 ezret kérnek. Náluk lehet kérni idegennyelvű (angol vagy német) Mikulást is, 10 000 Ft-os felárért. Műsorban náluk sincs hiány, a lufihajtogató bohóc 25 000 Ft egy fél órára, a zenés műsorok 50 és 75 ezer forint között mozognak. Lehet kérni profi fotóst is, neki 9000 forintot kell fizetni harminc percért. (www.mikulascentrum.hu)

Mikulást persze ennél olcsóbban is lehet találni, tele van szórólapokkal az utca is. De a profik szerint nem érdemes mindeféle jöttment amatőrt felszedni az utcáról, mert könnyen csalódhatunk. A rendezvényszervező cégek több pénzt kérnek ugyan, de állítják, ők profikkal dolgoznak, az ő Mikulásaik tudnak beszélni, és nem lóg ki a koszos farmerjuk a palást alól.

Szegény Mikulásokat is megviseli idén az influenza, különösen azután, hogy Falus Ferenc országos tisztifőorvos bejelentette, nem ajánlja most a Mikulásünnepségek megrendezését, mert ahol sok gyerek összegyűlik, ott könnyebben terjed a vírus. A tisztifőorvos szerint a Mikulás a hosszú álszakáll miatt is veszélyes, mert kellemes fészket biztosít a h1n1-nek. R.Takács Richárd, a Mikulás Bácsi rendezvényszervező cég tulajdonosa a Porontynak elmondta, Falus Ferenc nyilatkozata utáni napon hozzájuk több lemondás is érkezett, ekkor kezdtek intenzív sajtókampányba a Mikulások, mondván, semmivel sem veszélyesebbek ők, mint egy átlagos áruház vagy metrókocsi, ahol sok ember összegyűlik. Egy profi Mikulás amúgy sem engedi, hogy a gyerekek puszilgassák, de R.Takács Richárd szerint nem is szokott ilyen igény lenni a gyerekek részéről.

A Mikulás emelett kesztyűt is hord, azért viszont nem tudnak kezeskedni a rendezvényszervező cégek, hogy be is van oltva, az oltást ugyanis nem tehetik kötelezővé. Bár ez ugye nem is védené meg a gyerkeket a fertőzéstől. A Mikulás Bácsinál idén nem fényképezkedhetnek a gyerekek a Télapó ölében, csak mellette ácsorogva, sőt, át sem karolhatják.

A Magyar Mikulás Alapítványnál ugyanakkor nem tapasztalták, hogy az emberek félnének az influenza miatt, a kevesebb megrendelést inkább a gazdasági válságnak tudják be. Bár céges megrendelésük idén is szép számmal akad, kevesebb család rendeli házhoz idén a nagyszakállút. Még így is sokan vannak, azonban, akik a szomszédokkal szövetkezve télapót rendelnek, a magánrendelés esetében az Alapítvány mindent egyeztet a szülőkkel a műsorral, és az ajándékokkal kapcsolatban, és külön leírást kér a gyerekekről is, hogy a műsor igazán személyes legyen.

Oszd meg másokkal is!
Mustra