Felsőzsolca árvízkárosult családjainak gyűjt a Poronty

Az árvíz sújtotta Felsőzsolca egyik családjáról szóló szomorú beszámolónk után özönleni kezdtek a levelek. Tíz perc alatt lett három babakocsi, kocsideréknyi ruha, nászajándék konyhai eszközök és ki tudja, még micsodák, legalábbis ígéretet tettek a levelek írói, hogy ezeket küldeni fogják mihamarabb. Szállításra is többen ajánlkoztak. Több mint húsz konkrét felajánlás érkezett csak délután négyig. És utána még jó néhány. Most jött el az a pont, hogy elkezdtünk aggódni, hogy mi lesz, ha a dúsan megrakott postás háromszor fordul a család átmeneti szállása előtt, és a holmik kezdenek kifolyni az udvarra. Szóval, tekintettel a nagymértékű segíteni akarásra, a Poronty felvállalta a dolgok koordinálását.

Tudnivalók

- Az adományok küldhetők az Index szerkesztőségének címére(Flórián Udvar, 1033 Budapest, Flórián tér 1. I. emelet, mindenképp írjátok rá a csomagra, hogy Velvet-Poronty). A csomagokat bontatlan állapotban lefotózzuk, majd mi magunk szállítjuk el (előreláthatóan jövő hét végén) a célállomásra, ahol szintén dokumentáltan át lesznek adva azoknak, akik hasznosítani tudják majd őket. Magyarul, lesz belőle színes-szagos beszámoló itt a Porontyon képekkel, és akár mindenki rákérdezhet, hová került az adománya.

- A szerkesztőség méretei miatt csak szállítható nagyságú csomagokat várunk, aki "kamionnyi" adományt szeretne eljuttatni a helyszínre, az emailben vegye fel a kapcsolatot velünk, segítünk megoldani a szállítást.

- Aki az adományozás eme útját választja, kérjük, a csomaghoz mellékeljen egy listát, hogy az mit tartalmaz, és ezt a listát a csomag felbontása nélkül lehessen látni – hogy egyszerűbben juthassanak el a tárgyak a megfelelő személyekhez, és az a gyanú sem vetődhet senkire, hogy netalántán mazsolázni szeretne a legkívánatosabb küldeményekből.

- A gyűjtés július 2-ig tart, eddig az időpontig érkezzenek be a szerkesztőségbe az adományok, hogy a következő hét elején elszállíthassuk őket Felsőzsolcára.

- A szétosztásban helyi segítők fognak közreműködni – idegenként nem szeretnénk az ott élőknél okosabbak lenni.

Ami jól jöhet a károsultaknak:

- Gyerek- és felnőttruhák és cipők, táskák és bőröndök

- Babakocsi, babafelszerelés, játékok és mesekönyvek

- Felnőtteknek könyvek, szépirodalom, vidám könyvek és más olvasnivaló

- Konyhai felszerelések – étkészlettől konyharuháig

- Tartós élelmiszer, bébiétel, tápszer

Ez mint teljes mértékben civil kezdeményezés, és nem kíván konkurálni a nagy, infrastruktúrával és erőforrásokkal rendelkező „hivatalos” és állandó segítő szolgálatokkal, nem is ugyanarról szól egészen. Helyi forrásaink több segélyszervezet munkájáról kifejezetten elismerően szóltak, miközben kiderült, hogy voltak nem jól szervezett, amatőr, rosszul elsült akciók is, ahogyan szinte minden ilyen esetnél, és nem kívánjuk az utóbbiak számát szaporítani.

Ugyanakkor leszögezzük, hogy a blog mint műfaj a személyességről szól, egy baba-mama blog közönsége pedig elsősorban a gyerekeseket tudja segíteni (a legtöbb felajánlás gyerekholmikról szólt)  – tehát tökéletesen igazságosak valószínűleg mi sem lehetünk,de inkább tegyünk tökéletlenül jót, mint hogy ne csináljunk semmit.

Természetesen megértjük azokat, akik a fizikai közelség vagy más ok miatt közvetlenül kívánnak adományt küldeni. De gondoljátok át, hogy mostanáig közel harmincan írtak, ez jelentheti elvileg azt, hogy történetünk hőseinek küszöbén egyszer csak landol harminc zsák gyerekruha. Vagy négy babakocsi. Egy egész doboz cipő. Tizenöt leveses fazék. Meg még sorolhatnám. Ígérjük, mindent megteszünk, hogy minden zsáknak és doboznak akadjon méltó gazdája és a Porontyon részletesen beszámolunk a csomagok sorsáról.

Oszd meg másokkal is!
Mustra