A textilpelenka a konyhában is hasznosítható

A korábbi kommentek közül szép számmal akadtak olyanok, amelyek reggelire, uzsonnára való ételeket illetve kenyérrevaló feltéteket kértek, így most a kettőt összekötve házilag könnyen elkészíthető kencékről lesz szó. Igyekeztem megint kevésbé megszokottakat választani, olyanokat, amelyek nem tartalmaznak tejet, lisztet, tojást, adalékanyagokat azok kedvéért, akik valamilyen ételallergiában szenvednek. Négy receptet hoztam, ebből kettő zöldséges, egy tejtermék, egy pedig hús (máj) felhasználásával készül és mindegyik igen egyszerűen előállítható.

Az első egy joghurtból készülő házi krémsajt, amely ízléstől függően ízesíthető bármilyen fűszerrel. Kicsit savanykásabb, mint a bolti, meg kevésbé zsíros is, de legalább egészségesebb.

házi krémsajt
házi krémsajt

Hozzávalók a képen látható kis tálkányi mennyiséghez:

egy nagy pohár joghurt

egy gerezd fokhagyma
4-5 ág friss kakukkfű

A recept igazán anyabarát, feltételezi, hogy van otthon textilpelenka. Ha ez így van, akkor duplán összehajtva ki kell bélelni vele egy sűrű szövésű szitát, és ezt egy mélyebb tálra illeszteni. Ekkor jön a „főzés”: a pelenkával bélelt szitába öntöm a joghurtot, ráhajtom a pelenka kilógó szélét és a hűtőben kicsepegtetem belőle a savót. Én 2 napig szoktam, de ez a joghurttól is függ. Ha kész, a kapott krémes, kenhető anyagot elkeverem ízlés szerint sóval, a lereszelt vagy átnyomott fokhagymával, a kakukkfűvel, és kis tálba/műanyag dobozba rakom további felhasználásig.

Kerülhet bele aprított olajbogyó, aszalt paradicsom, pirított dió, petrezselyem, reszelt sajt, vagy bármi, ami illhet hozzá. Alapként másfajta szendvicskrémhez (halkrém, tojáskrém) is felhasználható, pl. vaj kiváltására.  Babáknak 8-9 hónapos kortól ajánlom a natúr, vagy enyhén zöldfűszeres változatot.

Cukkinikrém pirítósra

Előrebocsájtom, hogy Jamie Oliver receptje alapján készítettem el saját verziómat, mert múltkor is lemaradt az ötletforrás.

Hozzávalók:

4 kisebb zsenge cukkini
egy kis fej hagyma
két gerezd fokhagyma
fél kápia vagy kaliforniai (piros) paprika
olaj, só
kakukkfű vagy bazsalikom
pár csepp citromlé

A fokhagymát felszeletelem, a paprikát kis kockákra vágom. Az olajat felhevítem, rádobom a fokhagymát és a paprikát, pár percig sütöm (nem pirítom), majd rádobom a felaprított hagymát és a feldarabolt cukkinit (én hosszában négybe, majd nem túl vékony szeletekre szoktam vágni).

cukkinikrém
cukkinikrém

Sózom, fűszerezem kakukkfűvel vagy bazsalikommal (legjobb a friss), lefedem és kb. 35 perc alatt nagyon puhára párolom. Közben lehet, hogy kell aláönteni kevés vizet, de a párolás végére ne maradjon alatta nedvesség.  A citromlével ízesítem, utána villával darabosra töröm, vagy botmixerrel pürésítem (darabok azért maradnak benne). Lehet bele keverni egy-két evőkanál olívaolajat. Pirítóson kínálom.

Gyerekek akár főzelékként is ehetik 7-8 hónapos kortól.

Csicseriborsó krém (hummusz)

30 dkg csicseriborsó vagy 2 doboz konzerv
3 evőkanál tahini (szezámmag-krém)
egy gerezd fokhagyma
egy teáskanál őrölt római kömény
fél citrom leve
3 evőkanál olívaola

Ha nem konzervet használok, az egy éjszakán át áztatott csicseriborsót másnap puhára főzöm. A főzőlevet elteszem, lehet, hogy kell belőle egy kevés a pürésítésnél. A konzerv csicseriborsót levétől lecsepegtetem, kicsit le is öblítem. A hozzávalókat a turmixgép poharába öntöm és egyneművé kevertetem a géppel. Ha túl sűrű, a főzőlével/nagyon kevés vízzel lehet hígítani, de én inkább sűrűre hagyom, úgy szeretem, ha egy kicsit darabos marad. Pitával szoktuk tunkolni. Csicseriborsó helyett sárgaborsóból is lehet hasonló ízesítésű krémet készíteni. Ha csak felnőttek esznek, szoktam beletenni egy fél szárított chilit is. Gyereknek egyéves kor felett ajánlom.

Végül, de nem utolsó sorban jön a májpástétom, aminek az az érdekessége, hogy nem főtt/sült májból van, hanem a nyers májmasszát kell sütőben kigőzölni. Ez nem olyan ördöngösség, mint ahogy hangzik.

Hozzávalók:

25 dkg szárnyasmáj
egy tojás
egy fej hagyma
5 dkg vaj
egy mokkáskanál szerecsendió
egy teáskanál majoranna
só, kevés bors

A felaprított hagymát a vaj felén puhára párolom.
A májat a párolt hagymával aprítógépben/ turmixgépben ledarálom, beleütöm a tojást, hozzáadom a fűszereket, majd még egyszer egyneműre turmixolom.Egy kisebb sütőálló formát (kerámiatál, jénai, felfújtforma vagy hasonló) kikenek a maradék vajjal, beleöntöm a masszát, alufóliával lefedem.

májpástétom
májpástétom

A sütőt 150 fokra előmelegítem. Egy tepsibe annyi vizet öntök, hogy a forma derekáig érjen, beleállítom az alufóliával alaposan lefedett pástétomot és kb. negyven percig sütöm-gőzölöm. Tapintással vagy tűpróbával ellenőrzöm, hogy összeállt-e. Ha kész, kihűtöm, majd hűtőben tartom másnapig, akkor már szeletelhető, kenyérre kenhető.

A képen egy ünnepi verzió látható, ennél vaj helyett húsos szalonnaszeletekkel bélelem ki a formát, úgy, hogy túllógjon, ebbe öntöm a májas keveréket, amibe beledugdosok pár szem aszalt szilvát. A szalonnát ráhajtom, a többi ugyanaz, mint fent. Ünnepi alkalomra akár kompóttal, gyümölccsel előétel is lehet.

Kicsik 8 hónapos kor után ehetik (szalonnával lehetőleg később).

Ennek a posztnak terveim szerint folytatása is lesz, amelyben meleg reggelik receptjeit írom meg majd.

Zsuzsi főz

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek