A Psychology Todayt gyakran szoktuk szemlézni, és most megint egy roppant izgalmas témát közelítettek meg egy meglehetősen új szemszögből. Nem is csoda, hogy az ezzel foglalkozó novemberi anyaguk jelenleg az oldal legnépszerűbb összeállítása, klikkeljen ide az eredetiért! Kristen Mark professzorasszony itt nem amellett érvel, hogy mindenki hagyja a fenébe a monogámiát és éljen nyitott kapcsolatban, hanem csak azt mondja, hogy az ilyen szabados szexuális életet élőktől mindenképpen lehet tanulni három olyan dolgot, ami szexuálisan monogám (azaz hagyományosnak tekinthető) kapcsolatban élőknek is jól jön.

A három dolog előtt azonban tisztázzuk, hogy kikről is van alapvetően szó: azokról, akik kapcsolatban élnek valakivel, de nem fogadtak egymásnak örök szexuális hűséget. Vannak közöttük, akik nem ketten, hanem többen élnek egy kapcsolatban, mások megegyeznek, hogy bizonyos szabályok betartása mellett bárki bárkivel szexelhet, és olyanok is léteznek, akik párban járnak el swingerklubokba, hogy együtt éljék ki vágyaikat. Nézzük, hogy mit lehet az ilyen pároktól/személyektől tanulni.

1. Ne várja el egyetlen embertől, hogy az összes igényét kielégítse

A romantikáról és a szerelemről alkotott fogalmaink szerint az embernek a férje/felesége az, akivel mindent csinál, akivel teljes az élete, akivel mindent megoszt, aki önmagában elég. Sajnos ez minden bizonnyal lehetetlen, főleg hosszú távon: elég, ha csak egy picit múlni kezd a szerelembe esés rózsaszín köde, és rögtön észre fogja venni, hogy az ön partnere sem tökéletes. Ne várja azt el, hogy aki szeret, egyben mindenhez a legjobb partner legyen az életben!

Persze, fontos, hogy sok mindent meg tudjanak osztani egymással, de nem kell mindent, mert nem is lehet. Aki nyitott kapcsolatban él, az azt sem várja el partnerétől, hogy egy személyben az összes szexuális vágyát kielégítse. Attól még, hogy a monogám kapcsolatban élők ezt elvileg így gondolják, azért az élet más területein jobban teszik, ha kicsit visszább veszik elvárásaikat. Elég a fontos dolgokban megegyezni, nem kell mindig mindenben közös nevezőn lenni.

2. Kommunikáljon és legyen őszinte

Egy nyitott kapcsolat vagy egy felfedezőút a swingervilágba csakis azzal kezdődhet, hogy a két fél higgadtan és felnőtt módjára megbeszéli, hogy mit szeretne. A monogámia egyik nagy csapdája, hogy könnyű úgy hozzáállni, hogy a holtomiglan-holtodiglannal ki is lett merítve a szextéma. Sokaknak nehezére esik a nemiségről nyíltan beszélni, főleg mivel rengeteg szorongás vagy szégyenérzet is tapadhat a témához, de egy kapcsolat általában csak akkor tud a normalitás keretei között maradni hosszú távon, ha két fél elmondja egymásnak a gondjait, és ezeket őszintén meg tudják beszélni egymással – ahogy a nyitott kapcsolatban élők megállapodnak egymással a szexelés szabályaiban.

A pszichológus azt ajánlja, érdemes abban a példát venni a többszemélyes házasságban élőkről, hogy ők gyakran kifejezetten meg is szervezik, hogy mikor legyenek azok az alkalmak, amikor mindent el lehet mondani és meg lehet beszélni. Nem fog magától jönni elsőre, de nagyon hasznos rászoktatni magunkat a rendszeres és nyílt kommunikációra.

3. Tegyen egy picit távolságot a kapcsolatába

Ez az első pont következménye, illetve folyománya. Ha ön rájött arra, hogy nem várhatja el partnerétől, hogy abszolút mindenben ő legyen az önt kiegészítő, tökéletes társ, akkor valószínűleg képes lesz arra, hogy megtartsa saját egyéniségét a kapcsolaton belül, hogy saját életét élje attól még, hogy szeret valakit. Nem szoktak hosszú távon működni azok a kapcsolatok, ahol az egyik (vagy mindkét) fél egyénisége teljesen eltűnik a kapcsolatban, ha az egyik félnek mindig kell a másik ahhoz, hogy bármit is élvezni tudjon.

Sokaknak persze nem kell ezt külön mondani, de a többiek meg könnyen beleesnek abba a hibába, hogy túlságosan rátelepednek a másikra, és nem élnek életet kapcsolatukon kívül. Ezt sokáig nem lehet így csinálni a pszichológus szerint: ehelyett mindenkinek legyen meg a saját hobbija, saját baráti köre, stb. Partnere jobban fogja kívánni önt, ha ön megmutatja, hogy egy önálló, izgalmas, külön személy. Egy egészséges kapcsolat nem fog elszakadni egy kicsi távolságtól, sőt, valószínűleg éppen, hogy jót fog neki tenni.