Nem könnyű olyan bevezetőt írni ehhez a történethez, ami rendesen fel tudja készíteni az olvasót arra, hogy milyen szomorú, megható és fontos dolgokról lesz szó az alábbiakban. Úgyhogy csak annyit mondunk, hogy egy 16 éves brit srácról lesz szó, aki a hétvégén halt meg leukémiában, három nappal az esküvője után. Vegyen egy nagy levegőt, és olvassa el az alábbi képen látható fiú történetét!

Omar Al Shaikh félig arab, félig román származású volt, Birminghamben élt és járt iskolába. Itt lett egy barátnője, akit Amie Cresswellnek hívnak, mind a ketten 16 évesek. A fiatalember egyszer csak összeesett egy focimeccsen és kórházba került. Így derült ki, hogy leukémiás, és idén márciusban azt mondták neki az orvosok, hogy már csak három hónapja van arra, hogy megfelelő őssejtdonort találjanak neki.

A donorkeresés azonban nem volt egyszerű, részben amiatt sem, hogy az eltérő nemzetiségű szülők miatt a srác viszonylag különleges genetikai háttérrel rendelkezik. Nem is volt elég a rendelkezésre álló három hónap, június 14-én még nem volt potenciális őssejtdonor.

Ekkor azt mondták az orvosok a fiúnak, hogy állapota annyira leromlott, hogy már nem élné túl a műtétet akkor sem, ha az utolsó utáni pillanatban mégiscsak jelentkezne valaki. Már a srác csontvelőjében is volt áttét, azt mondták, napokon belül meg fog halni. A fiút édesanyja, Mirabela egyedül nevelte, és az asszony azt nyilatkozta utólag, fia a hír hallatán azt mondta, hogy akkor össze szeretne házasodni a barátnőjével, mielőtt meghal.

Omar virágot kért és abból készített egy gyűrűt a ceremóniához, amire múlt pénteken, június 19-én került sor. A házasságkötéshez segített a szomszédos kórházi ágyon fekvő fiú édesanyja, Jo is. Jo sminkesként dolgozik és szerzett ruhát a menyasszonynak és saját lányának is, aki a koszorúslány szerepét töltötte be egy Elsa-jelmezben. (Elsa a Jégvarázs című filmből az egyik királykisasszony.) Az esküvőt egyébként az iszlám hagyományok szerint tartották meg, a ceremónia után imádkoztak és aláírták az anyakönyvet.

Örökre ő lesz a feleségem.

– mondta Omar a barátnőjéről, Amie-ről a házasságkötés után.

Az orvosok előrejelzése sajnos pontos volt, a fiú hétfőn meghalt.

Ekkor Jo egy online gyűjtést szervezett, adományokat gyűjtve a temetés költségeire. Akik Omar történetét olvassák, azokat arra is kérik, jelentkezzenek őssejtdonornak, hiszen ezzel életeket menthetnek meg. Erre természetesen Magyarországon is van lehetőség, a szükséges információkat például itt találja meg. Omarról és Amie-ről, illetve az esküvőjükről pedig a Birmingham Mailnél nézhet meg további fotókat.