Angolul ghosting a neve annak, amikor valaki, mint egy szellem, hirtelen eltűnik barátja vagy barátnője életéből. Azaz arról van szó, amikor egy kapcsolatból úgy lép ki valaki, hogy nemhogy előre nem szól, még közben sem – hanem egyszer csak fogja magát, és többet nem válaszol semmire. Olvasóink leveleiből az a benyomásunk alakult ki, hogy az ilyesmire inkább a férfiak hajlamosak, de ez persze nem feltétlenül van így.

Ami viszont biztos, az az, hogy Amerikában már annyira elterjedt ez a különös kegyetlenségű szakítási mód, hogy most már külön szolgáltatás is van azoknak, akik így szeretnének egyik pillanatról a másikra lelépni a kapcsolatukból. Ez a The Breakup Shop, azaz A szakítóbolt, de szerintünk magyarul jobban hangzana úgy, hogy Szakítóművek.

A lényeg: ebben a boltban szakítást lehet venni.

Ha ön úgy érzi, hogy elege van és lelép, és már arra se tudja rávenni magát, hogy a frissen az ön exévé vált személynek egy SMS-t vagy egy facebookos csetüzenetet bepötyögjön, akkor keresse meg a Szakítóműveket! Persze velük kapcsolatba lépni semmivel se gyorsabb, mint az illetőnek küldeni egy rövid búcsúüzit, de a lényeg valószínűleg nem is a gyorsaság itt, hanem az, hogy nem kell többet kommunikálni azzal az illetővel, akit egyszer szerettünk, de most hirtelen elegünk lett belőle.

Ezzel a szöveggel szakítanak ön helyett

Sajnálattal közöljük, hogy XY szakít önnel. Szép volt ugyan a kapcsolat, és volt néhány fantasztikus együtt töltött pillanat menet közben, de most már itt az ideje a váltásnak.

Mélyen együtt érzünk, és minden jót kívánunk a jövőre.

A Szakítóművektől lehet rendelni SMS-ben szakítást, e-mailben szakítást, levélben szakítást, csomagban szakítást és telefonhívást is. Az SMS, az e-mail és a levél egységes tartalma a cég Instagramjáról kiderül (fordításért lásd a jobb oldali keretest), a csomagba édességek és filmek/videójátékok kerülnek, hogy a másiknak ennyivel komfortosabb legyen annak a feldolgozása, hogy ki lett rúgva, a telefonhívás tartalmát pedig a Vice.com szerzője tesztelte.

A srác persze nem akart tényleg szakítani a barátnőjével, hanem előre megbeszélték, hogy a próba kedvéért befizet egy telefonos szakításra, szóval a lány tudta, hogy mi fog történni, és hogy nem kell komolyan venni, amikor egy fiatal férfi azzal keresi meg, hogy a volt barátja nevében telefonál és azt szeretné mondani, hogy a kapcsolatnak sajnos vége. Az eléggé kínos telefonhívást rögzítették is, itt meg lehet hallgatni.

A Szakítóművek első pillantásra egy paródiának tűnik, meg persze van egy bizonyos üzenete is annak, hogy ha a kapcsolataink megkezdését egyre gyakrabban bízzuk egy telefonos appra, akkor miért ne lehetne a kapcsolat végét is hasonló módon intézni. De állítólag a Szakítóművek nemcsak egy vicc, hanem teljesen komolyan remélik a megalkotói, hogy hátha beindul és tényleg profitot fog termelni.

Végülis tényleg még mindig humánusabb tőlük rendelni egy szakítást, mint csak úgy eltűnni, mint szürke szamár a ködben, csak sajnos ez nem az olcsóbb megoldás, úgyhogy lehet, hogy ezért nem lesz népszerű. A legkevesebbe az SMS-küldés kerül, ez 10 dollár (kb. 2900 Ft), a telefonhívás ennek háromszorosa, a csomag pedig nyolcszorosa.