Az Eurolex Consultingtól kaptunk ma egy sajtóközleményt, és a téma egy nemzetközi kutatás, amit 21 európai országban végeztettek el, 22 400 válaszadóval. A reprezentatív felmérés azt vizsgálta, hogy az emberek szerint érdemes-e egy párkapcsolatban anyagi okokból megmaradni akkor is, ha a szerelemnek már vége.

Az egész téma azon alapszik, hogy micsoda lealacsonyító és/vagy elítélendő dolog csak azért együtt maradni valakivel, mert így olcsóbb az élet, vagy esetleg mert az egyik fél egyenesen eltartja a másikat. Ennek a megközelítésnek az érvényességét most nem szeretnénk túl részletesen vitatni, de azért az adatok előtt még szerepeljen itt az, hogy azért nem feltétlenül a világ vége az, ha együtt maradok valakivel, akivel már évek óta közös háztartásban élek, csak azért, mert anyagilag így jövünk ki jobban, és mondjuk egyikünknek sincs (még) más/új szerelem a képben, viszont őszintén meg tudunk beszélni mindent. A kapcsolat fel nem rúgása lehet egy teljesen jogos és ésszerű döntés is – de persze az életben gyakran egyáltalán nem ilyen könnyű ez.

Szóval nézzük, hogy ott vagyunk-e a leganyagiasabb európai országok között annak alapján, hogy az emberek hány százaléka gondolja úgy, hogy simán érdemes benne maradni egy megromlott kapcsolatban, ha az ember így jobban jön ki!

Az első helyezettek a franciák, 37%-kal, ami egy kiugróan magas eredmény. Ebből is látszik, hogy mekkora marhaság a sok nemzeti sztereotípia: a franciák elvileg borzasztó romantikus nép, hát ezek szerint ha anyagilag jobban jönnek ki nélküle, akkor hagyják a fenébe a romantikát. Még meglepőbb, hogy a fiatalok anyagiasabbak az idősebbeknél: a 18-24 év közötti franciáknak több, mint a fele, 56%-a mondta azt, hogy pénzügyi okokból is együtt lehet élni valakivel akkor is, ha szerelemről már szó sincs. Ez az 56%-os arány rekord egyébként mind a 21 ország valamennyi korcsoportjának eredménye közül.

A svájciakról valószínűleg a gazdagság meg a bankok jutnak eszünkbe, úgyhogy ezzel az országgal kapcsolatban kevésbé meglepő, hogy 30%-kal a második helyen végeztek, és a harmadikak sem mi vagyunk, hanem a portugálok. Európa délnyugati csücskében az emberek 24%-a gondolja úgy, hogy jobb nem szakítani, ha anyagilag nem éri meg.

Na és akkor idézzük a magyar eredményt a sajtóközleményből:

Magyarország esetében a megkérdezettek 13%-a marad együtt érzelmek nélkül a párjával, pusztán anyagi megfontolásból. Hazánkban, a többi európai országhoz hasonlóan, a legfiatalabb, 18-24 éves korosztály 14%-a úgy gondolja, érdemes pusztán anyagi okok miatt együtt maradni volt szerelmükkel. Ezzel egyébként a 25-34 évesek és a 35 év felettiek is hasonló arányban értettek egyet.

És a végére még egy érdekesség: a legkevésbé anyagiasak az 50 év feletti svédek. Nyilván ők annyira biztonságban érzik magukat pénzügyileg (valószínűleg jogosan), hogy nekik aztán a pénz miatt egyáltalán nem éri meg benne maradni egy ellaposodott kapcsolatban. Csak 4%-uk válaszolta azt, hogy számukra a pénz motivációt jelenthet a szakítás halogatására.