A párkapcsolatok és a szex tekintetében az etalon az, hogy valakibe szerelmes leszek, kapcsolatot kezdek vele, aztán összeházasodunk, ezután következik a szex, és azután már csak a halál. Vagy legalábbis ehhez az elképzeléshez szokás hasonlítani még mindig mindent annak ellenére, hogy ez a típusú monogámia a XXI. században ritka kivételnek számít, és sok-sok évtizede annak, hogy már nem is tilos vagy kínos bevallani, ha valakinek nem pont így alakul/működik az élete.

Szóval rég nincs semmi újdonság abban, hogy arról beszélünk, hogy valaki házasságon, vagyis inkább stabil párkapcsolaton kívül szexel, de mégis érdekes volt olvasni a Psychology Today összeállítását arról, hogy a párkapcsolaton kívüli szexnek milyen három fajtája van abból a szempontból, hogy kivel fekszik le az ember. Az most mindegy, hogy közben van-e stabil párkapcsolatom vagy nincs (azaz hogy éppen megcsalok-e valakit vagy nem), ebben a megközelítésben csak az számít, hogy az illetőbe, akivel éppen lefekszem, nem vagyok szerelmes, nem vagyok a házastársa, nincs közöttünk romantikus viszony. Nézzük a kategóriákat!

1. Egyéjszakás kaland

Angolul ezt a típust az NSA rövidítés jelöli, amelynek feloldása az, hogy No Strings Attached, ami arra utal, hogy a szexhez nem kötődik semmi, főleg nem szerelem. Ez persze mind a három típusra igaz lehet, úgyhogy jobb tisztázni, hogy itt konkrétan az idegennel lezavart alkalmi szexről van szó, amihez mindkét fél úgy áll hozzá, hogy amikor vége van a szexnek, akkor a kapcsolatnak, sőt, akár az ismeretségnek is vége van. Egyik fél sem akar semmi többet, csak azt az egy menetet, aztán mindenki mehet a maga útjára, csak esetleg még posztol valamit a kalandról a Snapchatre.

Persze előfordulhat ilyen kaland olyan személlyel is, aki nem idegen: mondjuk egy munkahelyi karácsonyi parti után részegen becsúszik egy dugás az egyik látásból ismert kollégával, de aztán másnap reggel visszaáll a kollegiális viszony, legfeljebb minden egy kicsit kínosabb lesz. És tegyük hozzá, hogy ide tartozik a prostituáltak látogatása is, olvasóink között olyanok is vannak, akiknek ezen a téren is van tapasztalata. Szóval mindent összevéve: önnek volt már része egyéjszakás kalandban? Szavazzon, hogy megtudjuk, a három kategória közül melyik mennyire elterjedt!

Önnek volt már része egyéjszakás kalandban?

2. Dugópajtások

Ezt a kategóriát angolul a friends with benefits címkével szokás ellátni, és az azonos című filmet magyarul úgy hívták, hogy barátság extrákkal. Az extrák alatt itt konkrétan a szexet kell érteni – ez egy olyan felállás, amiben két haver megbeszéli egymással, hogy párkapcsolatot ugyan nem akarnak, de azért összejárnak szexelni, és egyébként maradnak csak barátok. Az is elképzelhető, hogy egyiküknek vagy mindkettőjüknek már van párkapcsolata, és a haverral csalja férjét/feleségét/barátját/barátnőjét.

Az egyik oldalról ez egy nagyon érett dolognak tűnhet: ha már az embernek nincs állandó romantikus partnere, megbeszéli valakivel ezt a felállást, hogy legalább az úgynevezett biológiai szükségleteket kölcsönösen kielégítsék. Mégiscsak inkább felnőtthöz méltó egy ilyen haveri megállapodás, mint részegen összefeküdni egy idegennel, nem? Természetesen az igen tűnik a kézenfekvő válasznak, csak arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy több olyan olvasónk is írt már nekünk arról, hogy az ilyen felállás nekik nem jött be, mert hiába a megállapodás, hogy ez csak a szexről szól, valamelyik fél szerelmes lett a másikba.

Önnek volt már dugópajtása, azaz olyan haverja/ismerőse, akivel rendszeresen szexeltek, de párkapcsolat nélkül?

3. Szex az exszel

Érzésünk szerint ez a harmadik típus a legritkább, aztán alább a szavazás eredménye vagy megerősít minket vagy nem. A lényeg mindenesetre az elnevezésből elég egyértelmű: az ember szakít valakivel, de azért jobb híján vagy szánalomból egyszer-kétszer néha még visszajár hozzá szexelni. Önnel fordult már elő ilyen?

Ön feküdt már le az exével?

a negyedik kategória...?

Volt már olyan kapcsolaton kívüli szexuális kapcsolata, amelyik egyik fenti kategóriába se fér bele? Mindenképpen írja meg nekünk e-mailben! A Randiblog e-mailcímén folyamatosan várjuk az üzeneteket.