Boldog nőnapot kívánunk mindenkinek ezzel a poszttal is, amelyben arról lesz szó, hogy egy vonatkozásban a nők messze megelőzik a férfiakat. Abban sajnos, hogy mennyivel többször válnak online zaklatás áldozatává. Túlságosan is jól tudjuk, hogy az ilyen beszólások a valós életben is mennyire gyakoriak, de a Guardian most egy olyan ausztrál kutatást publikált, ami kizárólag az internet világára koncentrál.

A Norton IT-cég végezte ezt a kutatást, amiben több, mint ezer, 18 éven felüli ausztrál nőt kérdeztek meg arról, hogy zaklatták-e már interneten keresztül. A legrosszabb hír: majdnem a válaszadók felét igen, és a 30-on aluli válaszadók közül pedig 76% mondta azt, hogy őt már zaklatták valamilyen formában.

Korábban férfiakat is megkérdeztek ugyanebben a témában, és a két kutatás összehasonlításából az derül ki, hogy természetesen a férfiakat is zaklatják a neten keresztül, csak sokkal kevesebbet. A nők hozzávetőlegesen kétszer annyi halálos fenyegetést és nemi erőszakkal való fenyegetést kapnak, mint a férfiak. A 30 alatti nőknek a negyede kapott már erőszakos fenyegetést valamilyen formában, és majdnem tizedét zsarolták már meztelen képekkel vagy bosszúpornóval.

Gyorsan konkretizáljuk egy kicsit, hogy miről is van szó, azaz mit értünk most zaklatás alatt. Ide tartozik mindenféle trollkodás és cikizés, szexuális jellegű beszólás, nemi erőszakkal fenyegetés és halálos fenyegetés, de önmagában az is, ha olyasvalaki írogat nekünk bármit, akinek megmondtuk, hogy nem szeretnénk tőle többet hallani.

Önt zaklatták már interneten?

Szóval a férfiak viszonylagos nyugalmához képest rosszabb nőnek lenni, különösen 30-on aluli nőnek, illetve még egy különösen veszélyeztetett csoportot jelöl meg a kutatás: a leszbikus, biszexuális és transznemű nőket. Akik ez utóbbi kategóriába tartoznak, azok közül négyből egy nő azt mondja, szexuális orientációja miatt támadták, ötből egy pedig azt, hogy a külseje miatt zaklatta valaki interneten keresztül.

A nők 70%-a érzi úgy, hogy 2016-ban egy komoly problémát jelent ez a téma, 60% úgy érzi, hogy a helyzet egyre rosszabbodik, kicsit több, mint 50% pedig úgy, hogy a rendőrségnek komolyabban kéne vennie az ilyesmit. Igaz, a zaklatásban részesülőknek csak 10%-a jelentette az esetet a hatóságoknak, 38% egyáltalán semmit sem csinált. A zaklatásra a leggyakrabban közösségi oldalakon kerül sor, nagyjából az esetek kétharmadában. 22%-ot e-mailben, 17%-ot szöveges üzenetben zaklatnak.